`Educatief' slot op internetcafés China

De Chinese autoriteiten hebben meer dan 17.000 internetcafés door het hele land gesloten, zo meldde de Shanghainese krant Wenhui Bao eerder deze week. Daarnaast kregen meer dan 28.000 cafés de opdracht om speciale software te installeren die maakt dat niet alle sites zomaar te bezoeken zijn. Sinds april van dit jaar heeft de politie maar liefst 94.000 internetcafés geïnspecteerd.

Van de 27 miljoen websurfers in China maken er vier miljoen gebruik van de talrijke internetcafés in China. De plekken dienen als ontmoetingsplaats voor groepen jongeren, die soms de hele nacht in zo'n café doorbrengen. Er wordt vooral veel gechat. De tarieven zijn relatief laag: voor een tientje zijn de bezoekers de hele nacht onder dak, inclusief drankjes en een stevig ontbijt dat 's ochtends op rijdende karretjes tussen de computers door wordt uitgeserveerd. Niet iedereen blijft tot het ontbijt: sommigen vinden via het net een partner voor de nacht of maken afspraakjes voor later.

De actie tegen de internetcafés is vooral ingegeven door klachten van ouders. Zij zijn bang dat kun kinderen niet aan hun nachtrust komen, dat ze pornografische sites bezoeken, dat ze met verkeerd volk in aanraking komen en dat ze verslaafd raken aan het chatten.

De autoriteiten hopen de internetgebruikers te disciplineren door als het ware over hun schouders mee te kijken; de cafés moeten software installeren die niet alleen de toegang tot verboden sites blokkeert, maar die ook vastlegt welke websites hun klanten precies bezoeken. Zij hopen wat heet `de geestelijke gezondheid' van de Chinese jeugd blijvend te kunnen waarborgen.