De stilte rond Sylvana Simons

Hoe gaat het eigenlijk met Sylvana Simons? Het is al een tijdje stil rond deze presentatrice.

Vreemd eigenlijk. Want Simons is nu juist het type tv-persoonlijkheid van wie iedereen altijd zegt: daar gaat het goed mee komen. Van wie zelfs het immer kritische journaille beweert: daar gaan we nog héél véél van horen. Maar tot nu toe dus die stilte.

Terugkijkend was eigenlijk maar één tv-rol haar op het lijf geschreven; die van trendy veejay bij jongerenmuziekstation TMF. Daar zat ze cool, hip, inhoudelijk en op haar plek te wezen. Maar sindsdien lijkt ze alleen in de verkeerde programma's te belanden. Of de programma's worden niet gecontinueerd.

Neem Seksquiz on the Beach, haar eerste halte na TMF. Een hopeloos platvloers SBS-programma, waarin ze haar waardigheid moest bewaren tussen de geblinddoekte mannen die op de tast de juiste vriendin bij de juiste borsten moesten vinden. Simons was er niet erg gelukkig mee, zei ze later.

Volgde De Bus, eveneens voor SBS6, waarin ordinair gebekten samen in een touringcar moesten verblijven. Simons presenteerde alle chaos standvastig. Maar wederom vroeg de kijker zich af: ,,Moet dan nou?'' Ook tv-criticus Maarten Huygen stelde meermalen in deze krant vast dat Simons meer in haar mars had. Zouden programmadirecteuren zand in hun ogen hebben?

In het middagmagazine RTL live dat ze daarna aanpakte, leek Simons eindelijk weer op haar plek. Maar daarmee moest ze ophouden toen de sponsor het programma niet meer wilde betalen.

De TV Makelaar dan? Een nieuw programma voor Simons, dat vanaf vanavond bij RTL4 te zien is. Daarin begeleidt ze woningzoekenden op hun speurtocht naar een nieuw huis. Is dát dan de langverwachte doorstart voor Simons?

Sylvana Simons (1971) zelf vindt het wel vleiend, al die bezorgdheid over haar carrière. Maar niemand hoeft zich zorgen te maken, vindt Simons. ,,Ik doe het gewoon stapje voor stapje.'' Geschikte, op haar lijf gesneden én goed gemaakte programma's zijn schaars, zegt ze. En vervolgens moet er nog plek zijn op een zender. Bovendien wil ze alleen nog maar in programma's waar ze iets mee heeft. En die zijn er niet veel.

Ze sloeg bijvoorbeeld Big Diet af, het programma dat Robert ten Brink uiteindelijk presenteerde, en waarin dikke mensen zoveel mogelijk moesten afvallen. ,,Ik wéét dat ik zo'n grote show kan presenteren. Ik wil niet arrogant overkomen, want zo ben ik helemaal niet, maar er is geen programma dat ik níet zou kunnen presenteren. Maar ik heb niks met gewichtsproblemen. Dan moet ik dat niet doen. Bovendien, ik ben erachter gekomen dat mijn hart niet bij amusement ligt. Ik wil meer de kant van de human interest op. Concreter word ik niet, want dan maak ik het weer heel moeilijk voor RTL4 en Endemol waar ik tot eind 2003 een contract heb. Dus ik zeg ook niet: `Ik wil een talkshow', want dat zet ook meteen weer zo'n toontje.''

Je moet eerst kruipen voordat je kunt lopen, zegt ze altijd. ,,Natuurlijk denk ik ook wel eens: `Godsamme, ben ik nog niet uitgekropen?' Maar je hebt ook van die artiesten die jaren in een achtergrondkoortje zingen voordat ze de wereld veroveren. Misschien is het met mij ook zo. Ik ga voor de lange termijn. Als dat de pers niet snel genoeg gaat, heeft de pers pech gehad. Maar ik heb de tijd, ik ben er over vijftig jaar nog.''

De TV-makelaar, RTL4, 22.00-22.30u.

    • Japke-d. Bouma