DE DUURSTE REVIANA

Het manuscript van De avonden Op 26 November 1996 werd in veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem het manuscript van Reves debuut De avonden geveild. De 348 manuscriptbladen en 174 typoscriptbladen werden te koop aangeboden door Joop Schafthuizen, die met de opbrengst zijn Polynesische kunstverzameling wilde uitbreiden. Het manuscript ging voor 160.000 gulden naar het Letterkundig Museum, dat jaren eerder de kans had laten liggen het voor 100.000 gulden aan te schaffen. Erbij zaten ook de kroontjespennen waarmee Reve de roman geschreven zou hebben.

Het Reve-archief van Guus van Bladel Van Bladel, die begin jaren zeventig vijf jaar met Reve een huis deelde in Weert, verkocht in 1998 de gemeente Weert zijn verzameling Reviana voor een ton. Van Bladel en Reve zijn sinds jaren gebrouilleerd. Schafthuizen verklaarde destijds dat hij van die verzameling ,,geen harde kon krijgen''. De gemeente reageerde met te zeggen ,,dat dat ook niet de bedoeling was''.

Het dichtbundeltje Terugkeer uit 1940 Slechts twee exemplaren, waarvan een in privé-bezit, zijn bekend van Terugkeer, in 1940 in 50 exemplaren verschenen bij Stencildrukkerij De Kameel te Amsterdam. Het is Reves eigenlijke debuut, zeven jaar voor De avonden, en de zeldzaamste (en duurste) Reve in boekvorm. (Uitgeverij Conserve bracht in 1999 een herdruk uit.)

Brieven aan Teigetje en Woelrat In 1997 werden bij veilinghuis G. Postma in Groningen zeven brievencollecties geveild, in totaal vierhonderd grotendeels ongepubliceerde brieven van Reve uit de periode 1968-1987. De meer dan honderd brieven aan Reves minnaars Teigetje en Woelrat vormden het grootste aandeel. Het Letterkundig Museum kocht ze voor 25.000 gulden.

Vroege gezangen van strijd In 1998 werd door Postma de collectie van de Duitse Reve-vertaler Jürgen Hillner geveild. Een twintigtal gedichten in handschrift uit de jaren zestig (door Reve `Vroege gezangen van strijd' genoemd) brachten 22.000 gulden op.

Manuscript van gedichten Het Zingend Hart en gedichten Nader tot U Handgeschreven gedichten, een aantal uit 1961-1966, de tijd dat Reve Nader tot U schreef. De verzameling werd in 2000 aan een particulier verkocht voor 18.500 gulden.

Brieven aan Vincent S. Onderdeel van de collecties genoemd bij de Vroege gezangen. Vincent Steinmetz was midden jaren zeventig korte tijd intiem bevriend met Reve. Een anonieme koper betaalde 18.000 voor de brieven. Het gerucht gaat dat het Steinmetz zelf betrof, die niet wilde dat de brieven openbaar zouden worden.

Brieven aan Ronald L. Onderdeel van de collecties genoemd bij de Vroege gezangen. De brieven aan Ronald Lucardi (`Lieve sluitspier') werden verkocht aan het Letterkundig Museum voor 16.000 gulden.

Saint Amour, 29 gedichten in handschrift In 1994 las Reve samen met andere dichters voor op het Vlaamse festival Saint Amour. Voor deze gelegenheid schreef hij 29 gedichten met de kroontjespen uit, die later verpakt werden in een groen linnen doos, samen met een handgeschreven inhoudsopgave. De doos werd door de Slegte aangeboden voor 12.500 gulden.

Reves eigen exemplaar van De avonden In 1989 kocht P. van Winden van Aioloz Reves eigen exemplaar van De avonden voor de toen astronomische prijs van 12.000 gulden. Dat exemplaar was één van de twee exemplaren die in 1947 in halfperkament gebonden werden. Op de titelpagina van het boek staat in Reves handschrift ,,in 1964 voor veel geld verpatst aan Johan Polak''. Polak had 400 gulden betaald.

    • Martijn Meijer