Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

DE BIZARSTE REVIANA

Hoofdhaar van Reve Gesloten envelop, gedateerd 4 jan. 1977, bevat haarlok van Reve, in Frankrijk afgeknipt. Aangeboden voor 250 gulden. Ook: schaamhaar, eelt van de hiel en nagels. Wel verkocht als bijlage bij een brief of gedicht, uiteenlopende prijzen.

Sollicitatieformulier van de NS uit 1957 In de collectie die Reve-kenner Sjaak Hubregtse dit jaar op de markt bracht zit een formulier waaruit blijkt dat Reve in 1957 bij de NS heeft gesolliciteerd. De schrijver schrijft dat hij werkzaam is als `kantoorbediende bij een tabaksmakelaar' en biedt zich aan voor niet nader omschreven werkzaamheden bij de spoorwegen. Het is aangekocht door het Letterkundig Museum.

Reves verlanglijst voor zijn verjaardag in 1964 Getypte lijst met aanvullingen in handschrift. Reve verlangt onder meer `badslofjes, reisinktpotje, keiharde tandenborstels' en een `Astrologiehandboek, ommetteen iemand te kunnen noteren wat voor Teken of hij is'. Achterzijde: deel van getypte brief aan Jac. Van Hattum, waarin Reve hem de vriendschap opzegt. Te koop aangeboden voor 300 gulden.

Reves drankrekeningen Boudewijn Büch kreeg op zijn 36ste verjaardag, die samenviel met Reves 61ste, een stapeltje drankrekeningen uit 1964. Dertig doorslagen van rekeningen van slijterij Jan W. Jonker te Amsterdam, keurig bijeengeniet, met daarbij twee kladblaadjes waarop staat in het handschrift van Teigetje dat het jaarverbruik van 1964 (841,85 gulden) veel lager uitvalt dan dat in 1963 (910 gulden in acht maanden). Laatst bekende waarde: 650 gulden.

Herman Gerard de Cock. De kleine neurasthenicus. Beknopte handleiding tot een ordentelijk leven In De Avonden leent Frits van Egters van Viktor Poort een boek met de titel De kleine zenuwlijder, handleiding tot een ordentelijk leven. Uit dit boek haalde Reve ook de titel voor zijn in Nader tot U aangekondigde, mythische (en in feite nooit geschreven) roman Het Boek van het Violet en van de Dood. Neurasthenicus in goede staat: 350 gulden.

Reves zakagenda uit 1957 Stock Exchange Diary uit de tijd dat Reve in Engeland woonde. De agenda bevat notities in het Engels en het Nederlands. Op 23 juni staat genoteerd: `Zwembroek, stokje, hout voor kruis'. Reve schonk in 1984 de agenda aan Büch. In 1994 te koop aangeboden voor 1250 gulden.

Gedrukt visitekaartje van Gerard Marquis de Reve Bevat zijn adres in Frankrijk; 100 gulden.

Het rokkostuum dat Reve droeg als paranimf bij de promotie van W.F. Hermans in 1956 Het kostuum werd verkocht voor 400 gulden, in 1997 op de veiling van veilinghuis G. Postma in Groningen.

Het bijbeltje van Gerard Kornelis van het Reve Het bijbeltje dat Reve had als kind. Te zien op de tentoonstelling in het Letterkundig Museum. Afkomstig uit de collectie van `Wimie', verkocht voor 300 gulden.

Met dank aan Piet van Winden van antiquariaat Aioloz in Leiden.