Daniels maakt faam waar als Caesar

David Daniels, vorige week bij de première van Händels Giulio Cesare `afoon' (zonder stem), is beter en was gisteravond in de Amsterdamse Stadsschouwburg met succes de vertolker van de titelpartij, die begint met `Caesar kwam, zag en overwon' – de legendarische oneliner als soundbite. Vorige week zong Nathalie Stutzmann de partij vanuit de bak, terwijl Daniels de rol van Caesar op het podium uitbeeldde. Stutzmann blijft dat doen bij de voorstellingen met Marijana Mijanovic, de andere zieke titelrolvertolker. Zij zal niet meer aan zingen toekomen, maar het is door praktische problemen ook onmogelijk Stutzmann de Caesarrol nog op het podium te laten instuderen.

Al acteerde Daniels de rol van Ceasar vorige week op het podium, wat hij gisteravond zingend èn acterend presteerde, maakte van Caesar een totaal ander personage. De frustraties bij Daniels zijn verdwenen en ook Caesar is wie hij moet zijn. Losjes, zoals een wereldheerser het zich kan veroorloven, loopt Caesar daar nu rond. Hij is arrogant en bazig zolang het goed gaat, opgewonden en geil als Cleopatra hem inpalmt, aangeslagen en uitgeput, als hij ternauwernood nog levend uit het Nijlwater komt.

Ook het zingen van de countertenor David Daniels – gisteravond misschien nog iets aan de voorzichtige kant, maakt Caesar een veel dubbelzinniger personage dan het geval was bij Stutzmann, die met haar soms zeer lage altstem een veel mannelijker en rechtschapener Caesar typeert. Daniels maakt met zijn hoge stemgeluid Caesar wat liederlijker, verdorvener en extremer, een man die een gemakkelijk succesje niet laat liggen als hij het voor Nerina bestemde applaus zelf in ontvangst neemt. Daniels maakt hier zijn faam waar. Hij is een counter met een fraai en ongeforceerd natuurlijk timbre, egaal over het hele bereik en met bijzondere dramatische mogelijkheden, zoals een wringend glissando. Het is die Caesar die het regisseursduo Karl-Ernst en Ursel Hermann wilde tonen.

Radio 4 zendt Giulio Cesare met David Daniels uit op 24/11, 19 uur en niet op 27/11, zoals eerder vermeld.

    • Kasper Jansen