Brede coalitie in Macedonië valt uit elkaar

De belangrijkste gematigde partij in de Macedonische regering van nationale eenheid, de Sociaal-democratische Unie (SDSM), heeft gisteren haar ministers uit het kabinet teruggetrokken.

Het vertrek van de SDSM-ministers betekent een versmalling van het politieke draagvlak van de regering-Georgievski, die toch al de grootste moeite heeft om de orde in het land te handhaven. Het vertrek uit de regering zal de uitvoering van het akkoord van Ohrid, dat de Albanese minderheid meer rechten geeft, bemoeilijken. Een andere partij, de liberaal-democratische LDP, die ook in mei tot de regering toetrad, zal waarschijnlijk het voorbeeld van de SDSM volgen. De SDSM zat met drie ministers in de regering-Georgievski, de LDP bekleedt een ministerspost.

De sociaal-democraten traden in mei toe tot de regering, die een einde moest maken aan de gevechten tussen het Macedonische regeringsleger en Albanese guerrillastrijders. De SDSM heeft steeds gezegd dat haar deelname aan de regering tijdelijk was. Zodra het parlement zou hebben ingestemd met een wijziging van de grondwet die de etnische Albanezen meer rechten zou geven, zou de partij weer in de oppositie gaan. Vorige week ging de volksvertegenwoordiging met de grondwetswijziging akkoord.

Voor eind januari staan nieuwe verkiezingen in Macedonië gepland. Westerse diplomaten die nauw bij de totstandkoming van het akkoord van Ohrid betrokken waren, hadden er bij de SDSM sterk op aangedrongen in de regering te blijven. Dit om te voorkomen dat de politieke macht vooral komt te liggen bij de nationalisten. Die zijn vooral uit op wraak op de Albanese guerrillastrijders die eerder dit jaar in het noorden en westen van het Balkanland vochten tegen het Macedonische regeringsleger.

De SDSM leverde drie ministers waaronder die van Defensie en Buitenlandse Zaken. Defensie komt waarschijnlijk in handen van de nationalistische VMRO-DPMNE van premier Georgievski.

Onderzoekers hebben gisteren in het noordwesten van Macedonië een massagraf geopend. Volgens de Macedonische politie zijn de begraven slachtoffers dertien Macedoniërs die in juli door etnisch-Albanese rebellen werden ontvoerd. Dat heeft het Macedonische persbureau MIA gemeld.

Volgens een anonieme bron van de Macedonische politie werden inmiddels lichaamsdelen van zeker zes personen gevonden. Internationale media werden door de politie niet bij het graf toegelaten. De voormalige rebellen ontkennen elke betrokkenheid bij de executie van de ontvoerde Macedoniërs.

De opening van het massagraf, vlakbij de stad Tetovo, zorgt voor verdere spanning in de streek. Tien dagen geleden werden drie Macedonische politiemannen gedood, vermoedelijk door etnische Albanezen. De slachtoffers waren door de korpsleiding naar de plek gestuurd om het graf te beveiligen.

In de nacht van dinsdag op woensdag ontplofte in Tetovo een bom voor het kantoor van de Europese Unie. De onbekende daders konden ontkomen. Er vielen geen gewonden.