Borst: patiënten hebben geen recht op euthanasie

Patiënten hebben geen recht op euthanasie en artsen hebben niet de plicht om euthanasie uit te voeren. Artsen horen te weten dat zij aan de druk van patiënten niet toe moeten geven maar in alle openheid samen met de patiënt tot een afgewogen beslissing moeten proberen te komen. Dit schrijft minister Borst (Volksgezondheid) de Tweede Kamer als antwoord op vragen over het artikel in NRC Handelblad waarin onder meer een verslag van een discussie van huisartsen over de relatie tussen leedverzachtende zorg en euthanasie. Volgens Borst moet er echter ook voor worden gewaakt palliatieve zorg te gebruiken als `toverwoord' tegen al het lijden in de terminale fase. Ook de beste palliatieve zorg kan de ondraaglijkheid van het lijden van de patiënt niet altijd opheffen, aldus Borst. ,,Euthanasie kan dan het waardige einde zijn van een ziekteproces waarin palliatieve zorg een belangrijke plaats heeft ingenomen.''