BOEKEN

Budget Hotels

In de serie Hip Hotels ditmaal aandacht voor logees met een minder uitpuilende beurs. In de andere delen konden we ons vooral visueel verlekkeren aan de interieurs van Blakes in Amsterdam of het Merlin in Miami De auteur bespreekt hotels uit vierentwintig landen over de hele wereld. Van Australië tot Zweden, met Singapore, India en Jamaica ertussenin als wat meer exotische plekken. De meeste kamers kosten circa 300 gulden per nacht, maar voor acht tientjes kun je bijvoorbeeld een nacht van de donkere sterrenhemel genieten in de kasbah Ben Moro. In geen van de optrekjes is het - naar de foto's te oordelen - armoedig slapen, overigens. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, soms klassiek, mediterraan of campy ingericht, maar steeds, op een enkele uitzondering daargelaten, kleinschalig en persoonlijk.

*Hip Hotels Budget, door Herbert Ypma, uitg. Terra/lannoo, ISBN 90-209-4470-3, prijs ƒ60,60 / 27,50 euro.

Arboretum Trompenburg

Kan een boek tegelijkertijd irritant, vertederend, onbedoeld komisch en boeiend zijn? Jazeker; het boek `Arboretum Trompenburg, Bomenrijk in Rotterdam' door J.R.P. van Hoey Smith, is alle vier. Irritant, omdat de zelfingenomenheid van de auteur tussen de regels door leesbaar blijft. Vertederend omdat hij zijn credo ,,de motorzaag is mijn penseel'' meteen ontrouw is als er een eend ieder jaar nestelt in een holle boom die nodig gerooid moet worden. Onbedoeld komisch als hij de herkomst van de bomen in zijn geliefde arboretum minutieus beschrijft: ,,Sorbus esserteuana is een zaailing van zaad dat ik gedurende een jachtpartij bij Sir Giles Loder in Leonardslee verzamelde in 1979''. (Sir Giles Loder was een Engelse aristocraat die de voor- en achterkant van zijn jachtgeweer nauwelijks van elkaar kon onderscheiden.) En, hoewel Van Hoey Smith veel met namen van Beroemde Dendrologen strooit, overheerst na lezing van het boek toch vooral bewondering voor zijn kennis van bomen en struiken die in Nederland ongeëvenaard is. Het feit dat de informatie sterk persoonlijk getint is, maakt het boek tot meer dan een opsomming van houtige gewassen. Het is erudiet, leesbaar, en met liefde geschreven - een lichtgevend baken in de gezapig deinende zee van groenboeken waaraan wij gewend zijn geraakt.

*Arboretum Trompenburg. Bomenrijk in Rotterdam, door J.R.P. van Hoey Smith, uitg Stichting Bevordering van Volkskracht, Rotterdam, prijs ƒ33 / 15 euro excl verzendkosten.

Passiflora

Passiflora groeien van oorsprong in de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Met lange hechtranken klimmen ze langs de takken van enorme woudreuzen. De meeste bloemen zijn opvallend mooi gekleurd, zoals is te zien in het boek Passiflora, Exotische verrassingen in de Lage Landen. Wel honderd botanische soorten en zesentwintig hybriden staan erin vermeld. Het is een handig naslagwerk voor de echte verzamelaars. In de inleiding staan algemene gegevens over verzorging, voeding en ziekten. Bij elke beschreven soort is een foto afgedrukt, samen met een een extra `pasfoto' van het blad. Daarbij vermeld staan details van bloem, blad en de beste standplaats. De hoeveelheid sterretjes bovenaan de pagina geven aan of de plant makkelijk of moeilijk te houden is. In het laatste geval is enige passie voor de Passiflora een vereiste. Minpuntje is het soms irritante taalgebruik: `Een stukje geschiedenis', `Bloemetjes met roze hartjes, heel apart!'. Dit soort zinnen horen eerder thuis in een liefhebbersboek van Elizabeth de Lesterieux dan in een serieuze monografie van Passiflora. En de lezer kan via de foto zelf wel bepalen wat schattig is of niet.

*Passiflora, Exotische verrassingen in de Lage Landen, door Klaas Kingma en Piet Moerman. Uitg. Terra/lannoo, ISBN 90-5897-038-8, prijs ƒ39,56 / 17,95 euro.

Druivenrassen

De pen van Robert Leenaers blijft vloeien en deze keer is hij ruimschoots gedoopt in wijn. Met `Lekkere druif' bekent hij zich nogmaals in de eerste plaats als wijnkenner en -liefhebber, ook al krijgt de lezer bij de twee keer twintig druivenrassen (wit en blauw) systematisch eetsuggesties aangereikt. Hoewel de materie in kort bestek is behandeld, geeft het boek de beginnende wijnliefhebber toch de eerste informatie over de belangrijkste druivenrassen en de plaatsen waar zij voorkomen. Voor twijfelaars aan tafel zijn er voldoende ideeën om de keuze-onzekerheid te overwinnen.

*Lekkere druif. Verrukkelijke wijnen en bijpassende gerechten, door Robert Leenaers, uitg. Tirion, ISBN 90-4390-276-4, prijs ƒ15,40 / 6,99 euro.

Libellen

Het is goed te merken dat de laatste jaren de kwaliteit van het water aan de beterende hand is: allerlei verdwenen waterdieren keren terug. Daaronder zijn ook de libellen. Je ziet ze steeds vaker en er worden steeds meer zeldzame soorten gesignaleerd. Natuurverenigingen als KNNV en NJN hebben afgelopen jaren libellenprojecten georganiseerd. Probleem was aanvankelijk dat er geen goede veldgidsen waren. Dat werd in 1999 verholpen met de tweede, verbeterde druk van de KNNV Veldgids libellen (256 pag, ƒ52,50), een uitstekende fotogids voor Midden- en Noord-Europa die eigenlijk de oude zwartwit NJN Odon-tabel overbodig maakt. Nu is daar de Tirion Libellengids bijgekomen. Hij is even duur als de KNNV Veldgids Libellen, maar is dunner, geeft minder tekst en geeft lang niet altijd een foto van het mannetje en het wijfje, wat de KNNV-gids wel doet. Het is een mooi gidsje, maar nogal overbodig. Alleen wie niet op een gids meer of minder kijkt, koopt de Tirion Libellengids erbij.

*Libellengids. Soorten van West- en Zuid-Europa, door Gerhard Jurzitza, Uitg. Tirion Uitgevers, Baarn, ISBN 90-5210-432-8, gebonden. Prijs ƒ49,91.

Bij de erkende boekhandel of bij Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, 3062 NX, Rotterdam. Tel 010-2330166. Fax 010-2330171, e-mail: arboretum@trompenburg.nl

Extra grote chocoladekoekjes

Na de hausse in boeken over de vereniging van wijn en spijs boort Koffie & Co een nieuw thema aan, de gezegende combinatie van koffie en kleine hapjes. Voor elk moment van de dag zijn er geslaagde duo's te bedenken. Zo geeft het fraai uitgegeven en sympathiek geprijsde Koffie & Co niet al te ingewikkelde recepten voor ontbijtmuffins, lunchgerechten als spinaziepasteitjes met kwartelei, lekkernijen bij de middagkoffie als Italiaanse citroen-pijnboompittentaart en ,,extra grote chocoladekoekjes''. Ook zijn er snoeperijen voor na het diner, waarvan vooral de toffeelychees het oog bekoren. Bij elke gerecht staat een gedetailleerd advies voor de koffiekeuze. Opdat wij weten dat een volle filterkoffie gemaakt van medium gebrande Tanzania-Kilimanjaro het goed doet bij uien-mosterdzaadmuffins.

*Koffie & Co, door Susie Theodorou, uitg. Terra/lannoo, ISBN 90-589-7041-8, ƒ27,55 / 12,50 euro