Bejaarde vrouw sterft aan miltvuur

Een 94-jarige vrouw uit Oxford, Connecticut, is gisteren waarschijnlijk aan miltvuur (antrax) overleden. Dat heeft haar behandelend arts bekend gemaakt.

Als testen van het Centres of Disease Control uitwijzen dat de vrouw inderdaad aan miltvuur is overleden, staan de autoriteiten voor een raadsel. De vrouw woonde alleen en reisde maar zelden. De bacterie is niet in haar huis aangetroffen. Ook heeft ze waarschijnlijk geen contact gehad met een van de vier andere dodelijke slachtoffers, of met een van de veertien met de dodelijke bacterie besmette personen.

,,We vermoeden dat post de bron van de besmetting is'', aldus gouverneur John Rowland van Connecticut. Hij denkt aan kruisbestuiving waardoor `gewone' brieven mogelijk door antrax-brieven besmet zijn geraakt. Bijna alle besmettingen waren tot nu toe verbonden met de media, de posterijen of de Senaat.

De Amerikaanse Federale Recherche (FBI) sluit uit dat de bejaarde vrouw miltvuur heeft opgelopen via een natuurlijke bron. De ziekte komt vooral voor bij dieren, en de vrouw bezat een boerderij. ,,Er is hier sprake van een misdaad, sprake van doodslag'', aldus gouverneur Rowland.

De dader van de antrax-aanslagen is nog onbekend. De FBI gaat ervan uit dat de aanslagen gepleegd zijn door een alleenstaande man, die vanuit zijn schuurtje of kelder de brieven verstuurt.

Amerikaanse wetenschappers zijn er ,,bijna zeker'' van dat de antraxbacterie is gekweekt in een laboratorium van de Amerikaanse defensie. Dat zei de voorzitter van de federatie van Amerikaanse wetenschappers, Barbara Hatch Rosenberg, gisteren tijdens een internationale conferentie over bioterrorisme in Genève. De antrax in de brieven aan senator Daschle, nieuwslezer Brokaw en de krant The New York Times, is ,,vrijwel zeker afkomstig uit een laboratorium van de Amerikaanse defensie'', aldus Rosenberg.