Alliantie: overgave van Kunduz zeker

Troepen van de Talibaan die zich in het Noord-Afghaanse Kunduz hebben verschanst, zullen de stad opgeven in ruil voor een vrije aftocht. Hun buitenlandse aanhang zal worden berecht.

Volgens een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie, die de stad al een week heeft omsingeld, is die overeenkomst vandaag gesloten. De buitenlandse huurlingen, waaronder Pakistaanse, Tsjetsjeense en Saoedische militanten gaan niet vrijuit en zullen worden berecht.

De commandant van de Talibaan in Kunduz, mullah Faizal, heeft gezegd dat de Talibaan en hun buitenlandse bondgenoten, die allen onder zijn controle zouden staan, zich zonder verzet zullen overgeven. ,,Er zal vrede zijn'', aldus Faizal tegenover enkele buitenlandse verslaggevers die zijn toegelaten bij de onderhandelingen. De gesprekken tussen de Talibaan commandant en Abdul Rashid Dostum, een van de leiders van de Noordelijke Alliantie, hadden plaats in Mazar-i-Sharif. De iname van die stad, vorige week, luidde de snelle opmars van de Alliantie in.

Vandaag loopt het ultimatum af van de Alliantie, dat zij eergisteren hebben laten ingegaan. Wanneer de Talibaan geen gevolg geven aan de overeenkomst zal Kunduz worden aangevallen, aldus Daoud Khan, de commandant van de Alliantie in Taloqan, niet ver van Kunduz.

De Britse zender Sky zegt inmiddels de beelden te hebben waarin de aftocht van de Talibaan uit Kunduz is te zien.

Vanuit Kandahar, het laatste grote bolwerk in het zuiden van het land, is de overgave van Kunduz ontkend. Daar toont de Talibaan zich nog altijd even onverzettelijk. Gisteren gaf de Talibaan nog eens blijk van die onverzettelijkheid in een persconferentie in de Zuid-Afghaanse grensplaats Spin Boldak. De woordvoerder van mullah Omar, de leider van de Talibaan, zei dat Kandahar ,,nooit'' zal worden opgegeven. Volgens de woordvoerder, de 25-jarige Tayab Agha, dreigt Afghanistan weer te vervallen in de anarchie die bestond voor de machtsovername van de Talibaan in 1996. Tayab zei ervan overtuigd te zijn dat de Talibaan de macht in heel Afghanistan weer in handen zullen krijgen. ,,We hebben het Islamitisch Emiraat Afghanistan uitgeroepen voordat we Kabul en andere delen van Afghanistan in handen hadden. We zullen de provincies die we nu hebben verdedigen [..] de verantwoordelijkheid voor het innemen van andere provincies rust op onze schouders.''

Ook elders in Afghanistan bestaat geconcentreerd verzet. Zo blies de Noordelijke Alliantie vandaag de aftocht even ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad, nadat een kleine groep ingegraven Talibaan onverwacht fel bleef terugvechten. Tenminste vijfhonderd Talibaan en driehonderd buitenlandse moslim-extremisten zouden zich in een dorp hebben verschanst.

De Amerikaanse commandant van de internationale coalitie tegen het terrorisme en de militaire actie in Afghanistan, Tommy Franks, heeft er bij de Noordelijke Alliantie op aangedrongen dat ,,wanneer er gevangenen zijn, zij humaan moeten worden behandeld.'' Buitenlandse manschappen van de Talibaan die trouw zijn aan terroristenleider Osama bin Laden zouden zo beducht zijn voor wraakacties door troepen van de Noordelijke Alliantie, dat zij de overgave van Kunduz tot dusver onmogelijk hebben gemaakt.