2,20371

Omrekenen voor slechtzienden

In Frankrijk krijgen 100.000 blinden en slechtzienden vanaf vandaag een gratis sprekende machine van het ministerie van Financiën die francs naar euro's omrekent. In Nederland zit een gratis euro-omrekenmachine er niet in voor slechtzienden – het apparaat is wel te koop voor 20 gulden.

,,We hebben heel bewust gekozen voor het niet verstrekken van de machine. Ten eerste omdat het in de winkel te koop is en ten tweede omdat de omrekenperiode maar een maand duurt'', zegt de woordvoerder van de Federatie Blinden- en Slechtzienden. ,,Het is verstandiger blinden voortijdig kennis te laten maken met de nieuwe munt. Zo zijn er nu dagelijks sessies waar blinden in groepjes van tien de eurobiljetten en -munten kunnen voelen.'' De federatie raadt iedereen aan per 1 januari 2002 meteen over te stappen op de euro, ,,dat voorkomt verwarring met de gulden.''

Wagentjes zijn er klaar voor

De 600.000 winkelwagentjes van de Nederlandse supermarkten zijn klaar voor de euro. Dat zegt het overkoepelend orgaan van de branche, het Centraal Bureau Levensmiddelen. Met de komst van de nieuwe munteenheid moesten de wagentjes worden aangepast. De branche begon in het voorjaar met de ombouwoperatie. Het slot is vervangen en nu accepteren de wagentjes zowel guldens en munten van 50 eurocent (1,10 gulden). De ombouwoperatie heeft de gezamenlijke supermarkten 30 miljoen gulden gekost – 50 gulden per wagentje. De sloten werken nu met beide munten.

Marketingtruc

De Free Record Shop maakt moeilijke tijden door. De prijzen van CD's blijven stijgen, en de verkopen van lege CD's die thuis als kopie voor een album dienen, ook. Eén plus één is twee, en de Free Record Shop heeft slimme marketingtrucs nodig om klanten te blijven trekken.

Zo maakte de keten van platenwinkels gisteren bekend tot 2007 rijksdaalders, guldens, kwartjes en dubbeltjes te blijven accepteren als betaalmiddel. Tot 2032 zijn tientjes, geeltjes en andere briefjes in guldeneenheden welkom. Elke gulden die binnenkomt, is welkom, zo moet de keten gedacht hebben.

Maar De Nederlandsche Bank (DNB) trapt er niet in: het geld wordt na 1 januari 2003 niet langer geaccepteerd en omgewisseld voor euro's. Gulden hebben dan geen waarde meer voor de bank, net zomin als bijvoorbeeld knopen en melkdoppen.

Redactie Freek Staps. Bijdrage: Juliette Vasterman. economie@nrc.nl.