Winstdaling ING door aanslagen VS

De gevolgen van de aanslagen in de VS en slechte omstandigheden op de financiële markten hebben de resultaten van bank en verzekeraar ING in het derde kwartaal onder druk gezet. De operationele winst daalde met 7,7 procent tot 901 miljoen euro.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. De nettowinst kwam uit op 901 miljoen euro, een daling van 83 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Destijds profiteerde de onderneming nog van een bijzondere bate als gevolg van de verkoop van grote aandelenpakketten, waarmee onder meer de acquisitie van Reliastar is gefinancierd.

ING had vorige maand beleggers al verrast met een winstwaarschuwing wegens de gevolgen van de terreuraanslagen in New York. De herverzekeringsactiviteiten van dochter Reliastar bleken harder te zijn geraakt door de aanslagen dan eerder was voorzien. De verzekeraar verwacht claims (uit onder meer levensverzekeringen en ongevallenverzekeringen voor werknemers) ter waarde van zo'n 600 miljoen euro.

ING maakte vanmorgen bekend dat Reliastar zich terugtrekt uit ongevallenverzekeringen voor personeel. Dat soort verzekeringen zijn in bepaalde sectoren te riskant geworden na de aanslagen op 11 september, stelt ING.

De daling van de operationele winst kwam voornamelijk voor rekening voor de bancaire activiteiten. Het bankbedrijf zag in het derde kwartaal de operationele winst teruglopen met 41 procent tot 248 miljoen euro. De verzekeringspoot boekte een stijging van de operationele winst met 18 procent tot 653 miljoen euro.

De onderneming handhaaft de vorige maand uitgesproken winstverwachting voor het gehele jaar: een groei van de operationele nettowinst per aandeel van zo'n 5 procent. Beleggers reageerden vanochtend nauwelijks op de cijfers. De koers steeg met 1 procent tot 30,14 euro.