Wie is waar

Annelies Huygen (46) en Henri Willemsen (37) zijn per 1 november begonnen bij het adviesbureau Twynstra Gudde, waar zij samen met de daar al werkzame Joyce Sylvester het Centrum Overheid en Markt opzetten. Dat centrum gaat overheden en nu nog publieke bedrijven – water, energie, openbaar vervoer – adviseren over privatiseringen. ,,Overheden hebben veelal spijt van de wijze waarop privatiseringen van hun bedrijven tot op heden zijn verlopen. Wij willen die spijt voorkomen'', zegt Huygen die haar baan bij de Erasmus Universiteit en het Nederlands Economisch Instituut (NEI) eraan gaf. ,,Ik wil nu even geen onderzoek doen, maar mensen adviezen geven. Vooral over de wijze waarop het publieke belang kan worden gewaarborgd in regels. Ik heb het gevoel een missie te hebben.''

Een van de grootste knelpunten bij privatiseringen is het ontstaan van particuliere monopolies, zoals het beursgenoteerde TPG die heeft bij de postbezorging. Luis in de pels van TPG is MailMerge, dat naar eigen zeggen een ,,stormachtige groei'' doormaakt met de bezorging van zakelijke post. ,,Van de randen van de concessie van TPG knagen we steeds wat af. Zo hebben we onlangs bij de toezichthouder Opta afgedwongen, dat wij post mogen bezorgen in de postbussen op de postkantoren'', zegt Peter Buis (39), die per 1 november is aangetreden als algemeen directeur van MailMerge. De bedrijfseconoom is de opvolger van Ronald Blom, oprichter van het bedrijf, die nu onder meer de financiën gaat doen. ,,Door de verdubbeling van de omzet in twee jaar kraakt de organisatie van het bedrijf. Er is nu iemand nodig die veel van bedrijfsprocessen weet'', zegt Buis, die lang heeft gewerkt bij Koninklijke/Shell Groep. De grootste hobby van Buis zijn zijn vier jonge kinderen, waarvoor hij in elk geval in het weekeinde tijd maakt: ,,Ik ga niet golfen op zaterdag. Netwerken is er dan dus niet bij.''

Frans Sevenstern, oud-topman van NedCar en van de overheidsmonopolist Connexxion, lijkt voorlopig wel tijd te hebben om te golfen. Alleen niet meer als president van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Sevenstern die onlangs al terugtrad als voorzitter van de Universiteit Twente legt nu ook deze erefunctie neer. ,,Om de NGF niet te belasten met de ruis rond mijn persoon'', zegt Sevenstern desgevraagd. Sevenstern kwam onlangs in opspraak omdat hij als bestuursvoorzitter van Connexxion ,,niet-zakelijke'' activiteiten zou hebben gedeclareerd. Sevenstern verwerpt de suggestie nu niets meer om handen te hebben: ,,Ik heb veel te doen en ik ga ook dingen doen, maar wát is niet relevant.''

Bij het headhuntersbureau Spencer Stuart is een nieuw managementteam aangetreden bestaande uit Hans Becks (50), Martin Heijman (39) en Herman Krommendam (43). Zij doen samen wat de scheidende Paul Nobelen in zijn eentje deed. ,,Door de verdeling van de taken houden we zelf ook tijd over voor ons consultantswerk'', zegt Krommendam, die aangeeft dat het nu ,,rustiger is'' dan vorig jaar.

Wolters Kluwer heeft de Nederlander Harry Sterk per 1 december benoemd tot CEO van zijn cluster Education. Sterk, die werkzaam is bij EMAP Communications, is de opvolger van David Smith, die CEO wordt van het cluster Legal, Tax & Business van Wolters Kluwer.

De Belg Rudi de Becker (55) wordt op 2 mei volgend jaar lid van de raad van bestuur van Buhrmann. De Becker, die nu directie-voorzitter is van Buhrmanns Office Products Europa, komt oorspronkelijk van Samas waarvan de kantoorartikelen eerder dit jaar door Buhrmann zijn overgenomen.

Karel Berkhout, personalia@nrc.nl

    • Karel Berkhout