Voetbalvirus

Voetbalvandalisme lijkt wel een virus, het muteert voortdurend. Het nieuwste is een `bezoekje' van hooligans aan een familievak in het stadion waar ouders met kinderen de stuipen op het lijf worden gejaagd. Het Kamerlid Middel sprak al direct van een trend na ernstige incidenten aan het begin van het nieuwe seizoen in Arnhem en Enschede. Of was dat onnodig alarmistisch? Afgelopen zondag kwamen in de Amsterdamse Arena toch weer gewone bezoekers in de knel toen Ajaxsupporters een belendend vak binnenvielen.

De gebeurtenissen in Arnhem en Enschede hebben geresulteerd in respectievelijk twaalf en vijf aanhoudingen. Ook bij Ajax is een stel relschoppers in de kraag gepakt. Een stadionverbod is wel het minste wat er voor hen in zit. Strafrechtelijke veroordelingen wegens geweldpleging behoren met behulp van videobeelden bepaald tot de mogelijkheden. De trend van aanhoudingen en stadionverboden heeft zich het afgelopen seizoen ook bij andere ongeregeldheden gemanifesteerd.

Wat kunnen politie en voetbalclubs nog meer doen? Burgemeester Cohen van Amsterdam kwam direct na de ongeregeldheden met een opmerkelijk antwoord op deze vraag. Hij wil in elk geval tot de winterstop een algemeen alcoholverbod in de Arena, inclusief de skyboxen. Dat laatste moest hij echter direct weer laten vallen, wegens de exploitatie-overeenkomst met het stadion. Zo blijven er bij het voetbal rangen of standen, maar aan de veiligheid doet het natuurlijk weinig toe of af. Daarvoor zit het skybox-publiek te goed opgeborgen.

De burgemeester zei niet waarom hij denkt dat uitgerekend een alcoholverbod zal helpen. Moeten dan ook niet de cafés in de omtrek worden gesloten? En speelt het gebruik van drugs niet ook een grote rol? Strikte scheiding van supporters lijkt wel zo belangrijk. Maar Ajax zegt dat niet voor het volgende seizoen te kunnen klaren. Overigens ,,is een volledige supportersscheiding in de stadions vrijwel niet te realiseren'', zoals de betrokken ministers een maand geleden lieten weten.

Er is volgens de rapportage van de bewindslieden wel een hoopvolle mutatie in het voetbalvandalisme te ontwaren. Het aantal aangehouden hooligans is thans voor driekwart ,,first offender'', overtreder zonder voorgeschiedenis op dit gebied. ,,Dit wijst er op dat een zeer grote groep na de eerste aanhouding niet meer met de politie in aanraking komt.'' Of worden ze alleen maar slimmer in het ontglippen aan de sterke arm der wet?