Vijgen in kaneelsiroop en gegrilde vijgen

In deze koude maanden komen de vitamines uit de kassen maar liever nog uit het zuiden of het oosten. Zoals vijgen. Vijgjes eigenlijk, want ik bedoel hier niet de grote knapen. Verse vijgen kunnen met schil en al gegeten worden. Zijn de velletjes te stug naar uw smaak, lepel dan het vruchtvlees eruit.

Breng in een pan 2,5 deciliter water met het kaneelstokje en de suiker aan de kook. Roeren tot de suiker oplost. Laat de siroop tien tot vijftien minuten trekken. Dit kan desgewenst op de dag voor het eten. Was de vijgen. Snijd het harde steelstukje er zodanig af dat een pront puntje overblijft. Snijd elke vijg in vier parten. Breng de siroop weer aan de kook en kook hierin zachtjes de partjes vijg twee minuten lang. Laat de siroop niet borrelen. Schep partjes vijg in schaaltjes of diepe borden en lepel er siroop over. Gooi het kaneelstokje weg. Serveer warm of lauwwarm. Schep een bol ijs in coupes of wijnglazen en serveer die bij de vijgen.

Nog een nagerecht met vijgen.

Was de vijgen, snijd de steel weg en halveer ze. Leg de helften met de bolle kant op een platte schaal. Schep honing op de halve vijgen en strooi er bruine suiker over. Zet de schaal onder een voorverwarmde grill tot de halve vijgen warm zijn en de suiker gesmolten is. Direct serveren. Serveertip: ijs of plakjes verse geitenkaas naturel gesneden van een rolletje geitenkaas met een doorsnede van een rijksdaalder.

    • Annelène van Eijndhoven