Verhuisplannen Filmmuseum

De gemeente Amsterdam onderzoekt drie mogelijke locaties voor een nieuw onderkomen voor het publiekscentrum van het Filmmuseum, voor wie de huidige locatie in het Vondelpark niet meer toereikend is. De locaties die nu onderzocht worden zijn de zuidas-Beethovenstraat en de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Op instigatie van raadslid Saar Boerlaage werd daar in de raadscommissievergadering vanochtend nog het Haarlemmerplein aan toegevoegd. Er bestonden al langer plannen om op dit plein een bioscoop te bouwen.

Het Filmmuseum verhuist zeer waarschijnlijk niet naar het Mr. Visserplein, de locatie die de voorkeur had van het museum wegens de nabijheid van de filmacademie en andere culturele instellingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het erg duur om op de moeilijke grond van dit plein, een `drijvende bak', een gebouw neer te zetten.

Ook een andere optie van het Filmmuseum, de openbare bibliotheek aan de Prinsengracht, wordt niet in het onderzoek meegenomen. Het collectiecentrum van het museum wordt waarschijnlijk ondergebracht in Amsterdam-Noord, waar ook andere Amsterdamse musea hun filmcollecties zullen huisvesten.