Uitgever Reve schrijft brief aan minister Anciaux

,,Niet één keer hebt u de auteur met respect bejegend door hem of zijn levenspartner rechtstreeks te benaderen. Niet één keer hebt u zich bij de auteur verontschuldigd voor het vernederend gerommel rond de prijsuitreiking.'' Dat schrijft Robert Ammerlaan, directeur van De Bezige Bij, vandaag in een open brief aan de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux. Vandaag zou de Belgische koning Albert de Prijs der Nederlandse Letteren uitreiken aan Gerard Reve. Op advies van Anciaux zag de koning daar vanaf. De reden was het onderzoek naar vermeende strafbare pedoseksuele handelingen door de partner van Reve, Joop Schafthuizen. Volgens Ammerlaan zou Schafthuizen er alles voor over hebben gehad om de prijsuitreiking mogelijk te maken. ,,Ik weet dat hij bereid zou zijn geweest niet ten paleize te verschijnen.'' Reve ontvangt de prijs nu per post.