Tweede geval van BSE in Japan ontdekt

Op het Noord-Japanse eiland Hokkaido is een tweede geval van de gekkekoeienziekte BSE ontdekt in een kudde van 728 Holstein-koeien. Aanvankelijk werd vermoed dat ook een derde koe de dodelijke hersenziekte had opgelopen, maar nadere tests wezen uit dat dit niet het geval was, zo zei een woordvoerder van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij.

Japan is het enige Aziatische land waar BSE is opgedoken na de gevallen die zich in Engeland, Ierland en op het Europese vasteland hebben voorgedaan. In september werd het eerste Japanse BSE-geval ontdekt, en de autoriteiten proberen sindsdien uit alle macht om een grootschalige uitbraak van de ziekte te voorkomen. BSE kan bij mensen de dodelijk hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

,,We willen dat de mensen weten dat dit dier niet op de markt is gebracht'', zei de Japanse minister-president Junichiro Koizumi gisteren. ,,We moeten voorkomen dat er zinloze geruchten ontstaan.'' Ook zijn woordvoerder Fukuda riep het publiek op kalmte te bewaren.

Het eerste geval van BSE werd ontdekt in een vijfjarige koe, die vermoedelijk besmet veevoer had gegeten. De regering heeft de import van veevoer sindsdien verboden.

De ontdekking van het tweede geval gebeurde een maand nadat de Japanse veestapel veilig was verklaard na een complete inspectie door de veterinaire- en gezondheidsautoriteiten.