Textielproducent Ten Cate lijdt fors verlies en sluit vestiging Nuth

Kunststof- en textielproducent Ten Cate koerst af op een verlies dit jaar van zes miljoen euro (13,2 miljoen gulden). De vestiging in Nuth, waar 160 mensen werken, gaat over zes maanden dicht.

De economische teruggang die al leidde tot fors lagere bestedingen in de technische sector is na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten extra voelbaar geworden, zegt Ten Cate. Daardoor is een ,,dramatische'' onderbezetting ontstaan in de activiteiten van Ten Cate Enbi, vooral in Nuth. Voor een aantal van de Ten Cate-werknemers dreigt ontslag, anderen kunnen terecht bij andere vestigingen van het bedrijf in Nederland. Ten Cate heeft de productievestigingen in Zwitserland, Engeland en Rochester (Verenigde Staten) al gesloten de afgelopen maanden. Vorig jaar begon Ten Cate Enbi met het verplaatsen van de productie van rubberrollen voor kopieer- en printmachines naar Mexico en Hongarije. Daar zijn de lonen lager. Volgens hoofd investor relations F. Spaan moet Ten Cate ook dichtbij een aantal Amerikaanse opdrachtgevers (zoals Xerox) zitten en hebben zíj hun fabrieken in Mexico gevestigd.

Het opheffen van de productie van Ten Cate Enbi in Nederland, Zwitserland, Engeland en Rochester kost in totaal 22 miljoen euro. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers ging het concern ervan uit dat de reorganisaties, waarvan de kosten toen werden geschat op 10 miljoen euro, konden worden opgevangen door verkoop van activa. Met de sluiting van Nuth en andere maatregelen komt het saldo van buitengewone baten en lasten op 12 miljoen euro. De productie van plastic verpakkingen voor bijvoorbeeld een fles tomatenketchup die op zijn kop staat, blijft in Nederland, aldus Spaan, bij drie vestigingen. ,,Die verpakkingen zijn niet eenvoudig te maken, waardoor ze wel in een land met hogere lonen gemaakt kunnen worden''. Wereldwijd werken 3.600 mensen bij Ten Cate. Al in april waarschuwde het bedrijf dat de winst dit jaar fors zou dalen.