Tekening Mata Hari opgedoken

Bij opnames van het tv-programma `Tussen kunst en kitsch' in Leeuwarden is een tekening van Mata Hari uit 1916 opgedoken. De tekening is gemaakt door de Franse kunstenaar Henri Rudaux, waarschijnlijk een van de laatste minnaars van Mata Hari. De tekening is een combinatie van gouache- en aquareltechnieken en beeldt Mata Hari af in een gewaagde pose met doorschijnend gewaad. Volgens het Fries Museum in Leeuwarden kunnen experts de waarde van de tekening niet vaststellen. ,,Het is niet alleen kunst, maar ook een historisch document'', aldus een woordvoerder. Het museum heeft inmiddels interesse getoond om de tekening voor haar permanente Mata Hari-tentoonstelling in bezit te krijgen. De eigenaar van de tekening wil voorlopig anoniem blijven. Rudaux was behalve Mata Hari's minnaar waarschijnlijk ook getuige in het proces tegen de uit Leeuwarden afkomstige danseres Margaretha Geertruida Zelle. Ze werd in Frankrijk ter dood veroordeeld voor spionage en gefusilleerd op 15 oktober 1917. In Parijs wordt de zaak-Mata Hari volgend jaar heropend. Franse advocaten zeggen bewijzen te hebben dat Mata Hari niet de meesterspionne is geweest waarvoor ze altijd werd gehouden.