Staat steekt 1,7 miljard in KPN

De staat wil zijn belang in KPN niet op korte termijn laten `verwateren'. Daarom neemt het ministerie van financiën ruim eenderde van de vannacht aangekondigde emissie van 5 miljard euro (11 miljard gulden) voor zijn rekening. Het staatsbelang in KPN blijft gefixeerd op 34,69 procent.

Dat heeft een woordvoerder van minister Zalm (Financiën) vanmorgen bevestigd. Om de aankoop van de nieuwe aandelen te financieren (1,72 miljard euro) zet Financiën staatsobligaties in. Voor de aankoop is echter geen nieuwe emissie van obligaties nodig, omdat Financiën dankzij een aantal meevallers nog een bedrag over had op de begroting. Het begrotingssaldo (EMU-saldo) verandert daardoor dan ook niet, de samenstelling van de staatsschuld (EMU-schuld) wel.

Op termijn wil Financiën zijn aandeel in KPN wel afbouwen, conform afspraak. ,,Door nu deel te nemen in de emissie hopen we op termijn gunstiger uit te kunnen stappen'', aldus de woordvoerder. Zalm gaat er blijkbaar vanuit dat mede dankzij de emissie de koers van KPN weer zal aantrekken.

Financiën vindt dat de emissie van 5 miljard euro voldoende garanties biedt voor een gezonde toekomst voor KPN. ,,Met het geld kan KPN haar eigen rente en aflossing in de lopende bedrijfsvoering opvangen en verdwijnt de discussie over de schuldreductie naar de achtergrond'', aldus de woordvoerder. De deelname in de emissie moet volgens Financiën niet gezien worden als staatssteun. ,,We zijn grootaandeelhouder en handelen dus deels uit eigenbelang. Staatssteun is uitgesloten, daar zou Brussel ook nooit mee akkoord gaan.''

Tweede-Kamerlid H. Voûte (VVD) wil weten of de keuze om deel te nemen gebaseerd is op een goed businessplan. Ook over de ,,zakelijke, de financiële en de rationele kant van de deal'' heeft zij vragen. K. Vendrik (GroenLinks) vraagt zich af of KPN inmiddels de garantie heeft gegeven na de emissie als gezond bedrijf door te kunnen. ,,Het is toch 1,7 miljard euro belastinggeld waar we het over hebben, ik vraag me af of dat niet te ver gaat'', aldus Vendrik.