Staat en banken schieten KPN bij emissie te hulp

KPN geeft als onderdeel van een reddingsplan voor 5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit. Het telecomconcern heeft de garantie van de deelnemende banken en van de overheid gekregen dat het volledige bedrag wordt opgehaald.

Dit heeft het met schulden overladen KPN vanochtend bekendgemaakt. Door de lage beurskoers van dit moment zorgt de emissie ervoor dat het concern mogelijk evenveel nieuwe aandelen (1,2 miljard) uitgeeft als er op dit moment uitstaan. Nooit eerder heeft een Nederlands bedrijf van dergelijke omvang het aantal aandelen zo sterk uitgebreid om uit de problemen te komen.

De overheid doet voor 1,7 miljard euro (3,74 miljard gulden) mee aan de aandelenuitgifte en houdt daarmee haar belang van 34,69 procent op peil. De betrokken banken, waaronder ABN Amro en Rabobank, garanderen net als de overheid een uitgiftekoers van ten minste 2,75 euro. Beleggers reageerden vanochtend mild op het reddingsplan. De beurskoers stond tegen het middaguur 3,3 procent lager op een koers van 5,82 euro.

KPN waardeert zijn belang in het Duitse mobieletelefoonbedrijf E-Plus drastisch af. Van het belang van ruim 77 procent wordt 9 tot 11 miljard euro in 2002 afgeboekt. Door deze (boekhoudkundige) afname van het vermogen was een aandelenemissie noodzakelijk geworden om een negatief eigen vermogen te voorkomen. In dat geval was KPN, net als het kabelbedrijf UPC vorige week, op het zogeheten strafbankje van de effectenbeurs terechtgekomen.

Tegelijk met de bekendmaking van de emissie heeft KPN vanochtend de resultaten over het derde kwartaal gepresenteerd. Het telecomconcern heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 341 miljoen euro (750 miljoen gulden), tegen een verlies van 366 miljoen euro een jaar eerder. Over de eerste negen maanden bedraagt het verlies 1,1 miljard euro.

Volgens de deze maand aangetreden bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer zijn met het reddingsplan alle bouwstenen aanwezig ,,voor een nieuw KPN''. Behalve een verdere afslanking van het hoofdkantoor wil hij ook het investeringspeil drastisch verlagen. ,,Van 1998 tot 2001 is er voor 2,8 miljard euro meer geïnvesteerd dan gemiddeld door andere Europese telecombedrijven. Op grote delen van ons netwerk is er overcapaciteit.'' KPN streeft er nu naar de schuldenlast eind volgend jaar terug te brengen tot 14 miljard euro.

achtergrond: pagina 17