Sharon als bloeddorstig monster in Arabische satire

De Israëlische premier Ariel Sharon speelt sedert het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan een hoofdrol in een Arabische tv-satire als een monster dat bloed van Palestijnen drinkt. De satire, waarin Sharon in de traditie van de antisemitische `protocollen van de wijzen van zion' (een vermeende joodse samenzwering om de wereldheerschappij te veroveren) wordt zwartgemaakt, wordt dagelijks uitgezonden door een in Abu Dhabi gevestigde satelliet-tv-zender, die in grote delen van de Arabische wereld is te zien en tientallen miljoenen kijkers heeft.

In de serie, genaamd Terreurstorm (Terrornades), inviteert Sharon Dracula om vrolijk een glaasje Palestijns kinderbloed met hem te drinken. Sharon, gespeeld door de Koeweitse acteur Daud Hussein, treedt ook op als soldaat die Palestijnse kinderen als schietschijven gebruikt.

De Israëlische media hebben de afgelopen dagen uitgebreid aandacht besteed aan deze uitbarsting van antisemitische symbolen die op deze wijze over de Arabische wereld worden verspreid. Met satire kunnen Israëliërs wel leven. Aan pittige en snijdende zelfkritiek ontbreekt het beslist niet in Israël. Maar als deze kritiek in antisemitische vormen wordt gegoten gaan de haren overeind staan, wat gebeurde toen het Israëlische televisienieuws delen van de satire uitzond.

Daarentegen wees het Israëlische Arabische parlementslid Ahmed Tibi er gisteren tijdens een debat in de Knesset op dat Sharon in de ogen van de Arabische wereld een ,,bloeddorstige dictator'' is. ,,Zijn imago in de Arabische wereld is tienmaal ernstiger dan monster'', zei Tibi.

Israël heeft inmiddels een officieel protest ingediend bij de UNESCO. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vanmorgen voorts dat de Amerikaanse maatschappij Procter & Gamble en de Italiaanse chocoladefabrikant Ferrero niet meer op de zender in Abu Dhabi adverteren. Maar de makers van de satire en de leiding van het tv-station in Abu Dhabi laten zich niet uit het veld slaan door het Israëlische protest en het verlies van adverteerders. Zij hebben gezegd de satire op het scherm te houden en maken gewag van veel bijval van Arabische kijkers. Ook Koeweit blijft de satire uitzenden. Volgens de minister van Voorlichting van Koeweit is dat een ,,kwestie van persvrijheid''.

In linkse kringen wordt Sharon wegens zijn verleden verguisd, in het bijzonder zijn indirecte verantwoordelijkheid voor de moord op honderden Palestijnen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila bij Beiroet tijdens Israëls Libanese oorlog. Vandaag boycotten daarom 37 hoogleraren en lectoren van de Ben Gurion universiteit in Beersheva een plechtigheid waar Sharon een eredoctoraat krijgt.