Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het moslim-extremisme op de Molukken en de mogelijke verbindingen met het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Tevens aandacht voor de verzakking van de stad Gouda die door het inklinken van de veenbodem jaarlijks zo'n tien centimeter daalt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Verslag van de veiligheid in de stad Herat, in het westen van Afghanistan, waar de Talibaan verdreven werd. Verder aandacht voor de drugsproblematiek in Afghanistan, een van de grootste drugsproducenten in de wereld. Nu de oorlog zijn einde nadert worden andere landen overspoeld met drugs uit Afghanistan. Vanuit Kirgizië hield een Nederlandse politieman de Afghaanse drugshandel jarenlang in de gaten. Ned.1, 20.30-21.08u.

Nova. Reportage over de vermeende euthanasiereizen uit Italië naar Nederland en een gesprek met KPN-bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer over de bijna 3000 ontslagen en hoe hij het beter gaat doen. Ook aandacht voor de situatie in Afghanistan. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de Goede Hoop. Onder anderen een portret van pianist Wim van Dullemen die mensen wil laten ontsnappen uit hun geconditioneerde bewegingen. Verder de Eindhovense protestzanger Armand die in de jaren zestig succes had met o.a. het nummer Ben ik te min. Ned.3, 20.32-22.00u.

Science of `Walking with beasts'. Reportage waarin een kijkje achter de schermen van deze serie wordt genomen. Door de magie van de speciale filmeffecten komen wetenschappers oog in oog te staan met de dieren die zij ontdekt hebben. Afl.: Triumph Of The Beasts. BBC1, 21.00-21.50u.

Werelden: No limit. Over het dagelijkse leven in Pension Maaszicht, een huis voor dak- en thuisloze jongeren tussen de 17 en 23 jaar. Het huis is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Rotterdam. De jongeren maakten zich schuldig aan geweld, torenhoge schulden en drugsgebruik. Het pension tracht weer structuur in hun leven te brengen. Ned.1, 22.45-23.37u.

Taboo: 40 years of censorship. Zie TV-vooraf. BBC2, 22.50-23.30u.

Warzone. Slachtoffers van de Talibaan worden op middeleeuwse wijze gemarteld en het lijkt erop dat het Westen de verkeerde oorlog aan het voeren is, waarbij de bondgenoten op de grond worden vergeten. Afl.: Fighting the wrong war. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is het Kamerlid voor de PvdA Rob van Gijzel die praat over de fraude van aannemers met grote bouwprojecten. Verder een optreden van zangeres Petra Berger. RTL4, 22.30-23.30u.

De firma interview. GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Paul Rosenmöller wordt ondervraagd door programmamaker Guilly Koster, presentatrice Rémi van der Elzen en oud-minister van Defensie Bram Stemerdink. Ned.3, 23.15-23.55u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Deportivo La Coruña en Arsenal in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van o.a. Sparta Praag tegen Real Madrid en de overige gespeelde wedstrijden. Ned.2, 20.20-0.30u., onderbroken door het journaal.

KUNST

Het uur van de wolf. Aan de vooravond van het IDFA, het International Documentary Filmfestival in Amsterdam aandacht voor de Nederlandse producties die meedoen aan het competitieprogramma van het festival. Ned.3, 20.32-21.32u.

Das Mickey-Maus-Imperium. Portret van de Amerikaan Walt Disney, die wereldberoemd is geworden door zijn tekenfilms en het pretpark Disneyland. ARD, 21.45-22.30u.

Geiger, Gaukler, Gentleman - Armin Mueller-Stahl. Portret van de 70-jarige, van oorsprong Oostenrijkse, acteur/regisseur Armin Mueller-Stahl die ook in Hollywood succes heeft. Hij speelde onder andere in Midnight Cop (1988), Kafka (1992), Utz (1993), Forget Mozart (1986), Shine (1996) en Jacob the Liar (1974). ARD, 0.00-0.45u.

FILM

When Time Ran out... (James Goldstone, 1980, VS). Door Irwin Allen geproduceerde rampenfilm grossiert in clichés en sterren. Op Zuidzee-eiland bedreigt bordkartonnen vulkaan o.a. Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden en Burgess Meredith. RTL5, 20.00-22.05u., met reclame.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Weird Science (John Hughes, 1985, Engeland). Kinderachtige tienersekskomedie van adolescentie-specialist Hughes over twee jochies die via hun pc een bevallige robot (Kelly LeBrock) creëren die hen moet inwijden in de liefde. V8, 22.15-23.50u., met reclame.

Smoke (Wayne Wang, 1995, VS). Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een geraamte in de kast (Forest Whitaker). ARD, 1.05-2.50u., nagesynchroniseerd.

Romanze in Venedig (Eduard von Borsody, 1962, Oostenrijk). Damesfilm waarin rijkeluisdochter vlak voor haar huwelijk naar Venetië vlucht. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

War and Peace (1) (King Vidor, 1956, VS/Italië). Veldslagen en hoofdrol van Audrey Hepburn zijn belangrijkste troeven van fragmentarisch epos naar Tolstoi's klassieker, dat onder heet te doen voor Russische verfilming uit 1967. Ook met Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman. Vrijdag deel 2. Morgen, SBS6, 13.00-14.55u., met reclame. Zie Film-vooraf.

RADIO

Kunststof. Parlementair verslaggever Kees Boonman verlaat na acht jaar het NOS-journaal en stapt per 1 december over naar het actualiteitenprogramma Netwerk. Hij vertelt over zijn periode bij het journaal en zijn overwegingen voor de overstap. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van medewerkster begeleid wonen Marielle van Schoonhoven in Tienhoven een gesprek met de 73-jarige dichter Karel N.L. Grazell, die in 1948 nog door W.F.Hermans werd gelanceerd in het literaire tijdschrift Criterium. Hij werd copywriter en bedacht onder meer ,,Liever Kips leverworst dan gewone leverworst.'' Verder latinist Harm Jan van Dam over recente uitgaven van Erasmus en in het tweede uur schrijfster Betsy Udink over haar bundel Klein leed. 747AM, 22.02-24.00u.

Ziek van duiven. Over de geschiedenis van de duif die tegenwoordig door volksstammen `vliegende rat' wordt genoemd. Een rondgang langs duivenhaters en duivenliefhebbers. Radio 1, 0.04-0.45u.

Knetterende letteren. Aandacht voor de Harry Potter-hype met Jan Meng die tot nu toe alle vertaalde Harry Potter-boeken op cd heeft voorgelezen. Verder mediëvist Herman Pleij over de roman De Rechtvaardiging van Gutenberg van de Engelse schrijver Blake Morrison en de dichter des Vaderlands Gerrit Komrij over zijn nieuwe boek De klopgeest. Hij praat ook over zijn literaire tournee met Kees van Kooten in de Vlaamse schouwburgen en zijn dichterschap des Vaderlands. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

Een leven lang. Radioportret van striptekenaar Jaap Vegter die al sinds de jaren zeventig elke week een strip in het weekblad Vrij Nederland tekent. Hij blinkt uit in het schrijven van geestige dialogen van Archie Bunker-achtige allure. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.