Seahenge niet begraven maar geconserveerd

Het Britse prehistorische monument Seahenge, een vierduizend jaar oude cirkel van boomstammen, moet voor het nageslacht geconserveerd worden en niet op zijn oorspronkelijke plek worden herbegraven.

Dat heeft English Heritage bepaald, de organisatie voor natuur- en cultuurmonumenten in Engeland en Wales die de opgraving van de cirkel op een strand in Norfolk in 1999 heeft gefinancierd. Bewoners van Holme-next-the-Sea en druÏdengroepen wilden dat de 56 eiken opnieuw zouden worden ingegraven in de kleibank waar ze na een winterstorm aan het licht kwamen. Archeologen zeggen dat herbegraven de vernietiging van het monument zou betekenen, door de zee en omdat het hout is blootgesteld aan de buitenlucht.

De stronken zijn tijdelijk opgeslagen in zoutwatertanks in Flag Fenn, een archeologisch museum bij Peterborough, in afwachting van de beslissing en om ze te kunnen bestuderen. English Heritage trekt 40.000 pond uit om het hout te conserveren door het te vriesdrogen en met een kunststof te impregneren.

De bomen zijn geveld in het voorjaar van 2049 voor Christus, is vastgesteld. De centrale boom, een reusachtige eik die ondersteboven was ingegraven, is een jaar ouder. Het monument lag vroeger meer landinwaarts, maar de kustlijn is opgeschoven naar het westen. Op het hout zijn onder meer sporen te zien van zeker 38 verschillende bijlen uit de Bronstijd, blijkt uit een laserscan waarmee de stammen nu digitaal driemensionaal in kaart worden gebracht. Volgens Francis Pryor, directeur van Flag Fenn, is het een ,,onthulling dat een kleine gemeenschap over zoveel werktuigen beschikte, honderd jaar nadat de kennis om brons te maken [op de Britse eilanden] beschikbaar kwam.'' Pryor heeft dertig jaar lang opgravingen geleid in het natte oosten van Engeland, waar het ontbreekt aan stenen monumenten als Stonehenge. Seahenge is de eerste houtcirkel die goeddeels intact is gevonden. Sommigen geloven dat Seahenge een altaar voor offers was. Pryor vermoedt dat het bouwen van de cirkel door boeren, vissers en jagers het rituele doel op zichzelf was.