Samas dieper in de problemen

De marktsituatie van kantoorinrichter Samas is de afgelopen maanden sterk verslechterd. De markten waarop Samas haar producten kan afzetten zijn ,,aanmerkelijk verslechterd en krimpend''. Dat maakte de Samas groep vanochtend bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers van het gebroken boekjaar.

Samas maakte in de eerste zes maanden van het jaar 8,9 miljoen euro (19,6 miljoen gulden) winst. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 11,8 miljoen euro. De `ongunstige economische ontwikkelingen' van de landen waarin Samas actief is, brachten die bedrijfsresultaten onder druk. Daarentegen werd de nettowinst nog eens positief beïnvloed door een relatief lage belastingdruk van 15 procent door een bijzonderde belastingbate van het concern. De omzet van de kantoorinrichter bleef met 263 miljoen euro bijna gelijk.

Eind vorig jaar verkocht Samas zijn divisie kantoorartikelen aan concurrent Buhrmann, nadat die laatste een bod op het hele bedrijf had uitgebracht. In kantoorinrichting wil Samas zijn leidende positie in Europa versterken.

De marktsituatie in de landen waar de inrichter actief is, zijn verslechterd. In Frankrijk valt het bedrijfsresultaat lager uit dan in het vorige boekjaar. Samas' werkmaatschappij Roneo boekt daar minder omzet, maar het concern verwacht daarvan nog steeds betere resultaten in het tweede halfjaar. Ook in Duitsland kromp de markt en stagneerde daardoor de omzetgroei.

Samas zegt ,,onder de huidige omstandigheden'' geen nadere uitspraken te kunnen doen over de verwachte resultaten voor het lopende boekjaar. Wel verwacht het concern een dalende omzet in de tweede helft van het lopende boekjaar.

Beleggers reageerden vanmorgen teleurgesteld op het nieuws. Op de Amsterdamse effectenbeurs verloor het aandeel bijna 6 procent op een koers van 7,55 euro rond het middaguur.