Roda JC vergeet te scoren in Bordeaux

Roda JC heeft gisteravond bij Girondins de Bordeaux een 1-0 nederlaag geleden in het eerste duel in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Vlak na rust maakte middenvelder Miranda de enige treffer in het saaie duel. De trainer en spelers van Roda waren min of meer tevreden met de kleine nederlaag, net als de penningmeester in Kerkrade. Hij kan over twee weken tijdens de return waarschijnlijk rekenen op een uitverkocht Parkstad-stadion.

Roda JC begon gehandicapt aan de eerste wedstrijd tegen Bordeaux. Trainer Leekens kon niet beschikken over een handvol basisspelers. Van der Luer, Soetaers, Berglund en Tomasic waren door blessures niet inzetbaar. Doelman Kalac had gistermiddag interlandverplichtingen met Australië tegen Uruguay. Hij zat in Melbourne overigens op de reservebank.

De verwachte aanvalsgolven van Bordeaux bleven gisteravond uit in het bijna lege stadion Parc Lescure. De Franse favorieten, met de Portugese international Pauleta als bekendste speler, beperkten zich tot het rondspelen van de bal en het uitdelen van een paar plaagstoten. Roda verzuimde in de eerste helft een voorsprong te nemen. De Limburgse ploeg had verrassend genoeg een licht veldoverwicht, maar kon de uitgespeelde kansen niet verzilveren.

In de tweede helft kwam het gebrek aan daadkracht van het Nederlandse voetbal weer eens aan het licht. De eerste tegenvaller werd Roda meteen fataal. Na een misser van Vrede scoorde Miranda aan de andere kant. Hij kon de bal na een scherpe voorzet van Jemmali ongehinderd in het Limburgse doel koppen. In de resterende speeltijd kreeg de Griek Anastasiou nog een opgelegde kans op de gelijkmaker voor Roda. In vrije positie raakte hij de bal verkeerd.

Coach Leekens was meer tevreden over het spelbeeld dan over de uitslag. Volgens de Belg hadden de spelers zijn opdrachten goed uitgevoerd. Leekens erkende dat een 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd de afgelopen jaren geen garantie is gebleken voor een grotere overwinning in de thuiswedstrijd.

De statistieken wijzen ook niet in het voordeel van Roda uit. De afgelopen jaren waren Franse clubs bijna altijd de meerdere van Nederlandse clubs in de Europese bekertoernooien.