Robbie Coltrane

In de reeks profielen van eigentijdse sterren deze week de robuuste Schotse acteur Robbie Coltrane, die aan twee James Bondfilms minder faam overhield dan aan de rol van jachtopziener Hagrid in Harry Potter and the Philosopher's Stone.

,,Ik zou geen week meer geleefd hebben als ik de rol geweigerd had'', zei Robbie Coltrane over de dreigementen van zijn achtjarige zoon, toen hij op voordracht van schrijfster J.K. Rowling gevraagd werd voor de rol van de reus Hagrid in Harry Potter and the Philosopher's Stone. De Schotse acteur voegde er schertsend aan toe dat de functie van rolmodel voor de jeugd wel een verantwoordelijkheid met zich meebracht: ,,Ik zal moeten bezuinigen op de keren dat ik om drie uur 's nachts betrapt word op het stomdronken verlaten van de kroeg!''

Tot nu toe specialiseerde de als Anthony McMillan geboren acteur (Rutherglen, 30 maart 1950) zich vooral in komedies en schurkenrollen. Het grote publiek kent Coltrane vooral van de televisieseries The Comic Strip en Cracker (als de politiepsycholoog Fitz), en van de beide keren dat hij de Russische tegenhanger van James Bond speelde, in GoldenEye (1995) en The World Is Not Enough (1999).

Het verrassende antwoord op de quizvraag in welke film Coltrane debuteerde luidt: Bertrand Taverniers in Glasgow opgenomen mediathriller Death Watch/La mort en direct (1980). Ook al komen boertige komedies als Nuns on the Run (1990) en The Pope Must Die (1991) het eerst in de herinnering als je Coltrane's filmografie uit het hoofd reconstrueert, hij speelde toch ook veel, vaak kleinere rollen in serieus werk: Derek Jarmans Caravaggio (als kardinaal Scipione Borghese, 1986), Kenneth Branaghs versie van Shakespeare's Henry V (als Falstaff, 1989), Mai Zetterlings Scrubbers (1982), Julien Temple's Absolute Beginners (1986), Neil Jordans Mona Lisa (1986), Amos Poe's Triple Bogey on a Par 5 Hole (1991).

Binnenkort zal Coltrane te zien zijn tegenover Johnny Depp in From Hell en eind volgend jaar natuurlijk opnieuw als de jachtopzichter van Hogwarts in Harry Potter and the Chamber of Secrets.

Ook al was Coltrane eerder aanwezig in films naar werk van Roald Dahl (Danny the Champion of the World, 1989), Mark Twain (The Adventures of Huck Finn, 1993) en Lewis Carroll (als Tweedldedum in een tv-versie van Alice in Wonderland, 1999), het is nu al zeker dat Hagrid hem de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen.

    • Hans Beerekamp