Rechts wint verkiezingen Denemarken

De centrum-rechtse oppositie in Denemarken heeft de parlementsverkiezingen van gisteren gewonnen. Het liberale Venstre van Anders Fogh Rasmussen behaalde 56 zetels, een winst van 14.

Door deze winst beschikt rechts in het Deense parlement over 98 van de 179 zetels.

De sociaal-democraten van de huidige premier Poul Nyrup Rasmussen zijn met 52 zetels (een verlies van 11) kleiner dan de liberalen. In totaal beschikken de linkse fracties in het parlement over 77 zetels. Alleen de verdeling van de vier zetels van de kandidaten uit Groenland en de Faer⊘er-eilanden, die na de vorige verkiezingen doorslaggevend waren voor Nyrup Rasmussens behoud van de macht, is nog niet duidelijk.

Opvallend is de winst van 9 zetels van de extreem-rechtse Deense Volkspartij van Pia Kjaersgaard, die met 22 zetels nu de derde partij van Denemarken is.

De Deense verkiezingscampagne stond vrijwel geheel in het teken van het asielbeleid. Economisch heeft premier Rasmussen zijn beleid op orde. ,,Het land dat we nu overdragen aan een centrum-rechtse regering staat er veel beter voor dan toen wij negen jaar geleden aan de macht kwamen'', zei de premier gisteravond. Hij erkende zijn nederlaag en zei dat zijn partij een eerlijke en consistente oppositie gaat voeren.

Ook bij de vorige verkiezingen speelde het asielbeleid al een grote rol. Onder druk van de opkomst van de Deense Volkspartij namen vooral de centrum-rechtse partijen een hard standpunt in ten aanzien van immigratie. Vooral de regeling met betrekking tot gezinshereniging van asielzoekers en immigranten is in de ogen van veel Denen te royaal.

Anders Fogh Rasmussen heeft tijdens de verkiezingscampagne aangekondigd dat hij die regeling wil aanscherpen. Ook zal hij strenger optreden tegen criminele asielzoekers. Die moeten naar het land van herkomst worden teruggestuurd, ook als hen daar mogelijk de doodstraf wacht.

De liberalen zullen een coalitieregering formeren met de Conservatieven (16 zetels) en kleine centrumpartijen. Zijn regering is voor een parlementaire meerderheid afhankelijk van de steun van de Deense Volkspartij. Premier Nyrup Rasmussen heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de invloed van extreem-rechts op een centrum-rechtse regering.