Opnieuw dode hongerstaker

Opnieuw is een hongerstaker tegen de hervorming van het Turkse gevangenissysteem overleden. Daarmee komt het totale aantal doden op 43.

Tulay Korkmaz stierf deze week in het ziekenhuis, aldus sympathisanten van de hongerstakers, nadat hij 193 dagen had geweigerd voedsel tot zich te nemen. Met hun actie demonsteren de hongerstakers tegen de invoering van het cellensysteem in het Turkije.

Volgens de actievoerders, veelal lid van extreem-linkse organisaties, dient de hervorming om gevangenen te isoleren en zo te martelen. Volgens de autoriteiten is het cellensysteem een grote vooruitgang vergeleken met de oude slaapzalen, waar tientallen gevangenen samen bivakkeerden.

Inmiddels nemen de autoriteiten steeds meer maatregelen om de actie te beëindigen. De afgelopen weken deed de politie invallen in een wijk in Istanbul die te boek staat als een bastion van de actie. Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen, die hulp aan de hongerstaking verbiedt. Overtreders riskeren fikse straffen.