OESO is zeer somber over wereldeconomie

De OESO, de club van dertig rijke industriële landen, is zeer somber over de wereldeconomie. Anders dan haar rooskleurige voorspelling in juni stelt zij nu dat de industriële wereld de eerste krimp meemaakt in twintig jaar.

Dat staat in de Economic Outlook van de OESO, die gisteren in Parijs is verschenen. Voor volgend jaar is de OESO eveneens pessimistisch, waarmee ze erkent dat ze er deze zomer volkomen naast zat. De economie in de industriële wereld zal volgens haar dan maar met één procent groeien. In juni voorspelde de OESO nog dat deze groei zowel dit als volgend jaar stevig zou zijn.

De Amerikaanse economie bevindt zich volgens de OESO momenteel in een recessie. De groei dit jaar van nog geen 1,2 procent is helemaal te danken aan de groei in het eerste halfjaar. Voor volgend jaar voorspelt de OESO dat de Amerikaanse groei verder terugvalt naar 0,8 procent, wat overeenkomt met de jongste voorspelling van het IMF. In juni voorzag de OESO nog dat de Amerikaanse economie volgend jaar robuust met 3,2 procent zou groeien.

Als belangrijkste oorzaak voor de terugval noemt de OESO de gebeurtenissen op 11 september, die het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de economie diep hebben geschaad, niet alleen in de VS maar in de hele industriële wereld.

De OESO voorspelt nu dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van het volgende jaar zal herstellen, vooral dankzij de reeks renteverlagingen. De eurozone groeit dit jaar met 1,6 procent en volgend jaar met 1,4 procent. Voor Europa is er ruimte de rente verder te verlagen, schrijft de OESO. Japan staat er zonder meer slecht voor. Dit jaar krimpt daar de economie met 0,7 en volgend jaar met één procent.