NOB schrapt snel 400 arbeidsplaatsen

Het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) schrapt op korte termijn 400 van de bijna 2.600 banen. De sanering is het gevolg van aanhoudende verliezen bij de onderneming. Het bedrijf schrijft sinds twee jaar rode cijfers. Ook voor dit jaar en volgend jaar verwacht het NOB een negatief resultaat.

De gedwongen ontslagen maken deel uit van een strategische koerswijziging van het NOB. Het omroepproductiebedrijf, dat volledig in handen is van de staat, splitst zich op in drie onderdelen, waarvan er twee worden verkocht.

Het bedrijfsonderdeel dat overblijft, gaat zich uitsluitend bezighouden met het uitzenden en digitaliseren van programma's voor zowel publieke als commerciële omroepen. De onderdelen voor het registreren van uitzendingen en het beheer van het Hilversumse Media Park (vastgoed) moeten in de loop van 2003 zijn verkocht.

Hoeveel werknemers uiteindelijk bij het Nederlands Omroepproductie Bedrijf overblijven zegt het bedrijf nog niet te weten. Bestuurder E. Teerink van vakbond De Unie schat dat het omroepproductiebedrijf straks nog 1.200 mensen in dienst heeft. Dat betekent meer dan een halvering van de huidige onderneming. In 2003 moet het NOB weer winst maken.

Volgens een woordvoerder blijft het afgeslankte bedrijf, dat het NOB een `multimedia-uitzendbedrijf' noemt, eigendom van de staat. Daarmee is de vele jaren beoogde beursgang van de baan.

De nieuwe strategie is bedacht door M. Jonkhart, voormalig bestuursvoorzitter van zakenbank NIB en commissaris van Newconomy. Jonkhart is sinds 1 november vorig jaar directievoorzitter bij het NOB.