Microsoft wil zaak schikken met donatie

Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld, wil een honderdtal rechtszaken afkopen door Amerika's armste scholen voor 1 miljard dollar (2,5 miljard gulden) aan computers en software cadeau te doen.

De donatie is onderdeel van een schikking in meer dan honderd rechtszaken van (groepen) privépersonen die Microsoft beschuldigen van machtsmisbruik en het afdwingen van een te hoge prijs voor zijn software.

Deze rechtszaken staan los van de grote zaak van de Amerikaanse overheid en achttien Amerikaanse staten tegen Microsoft over misbruik van zijn monopolie op besturingsprogramma's voor pc's. Ook in die zaak wordt nog onderhandeld over een schikking en zal een rechter in maart een oordeel geven over voorstellen van Microsoft en de klagende partijen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft overeenstemming bereikt met Microsoft, maar pas de helft van de achttien Staten heeft met het plan ingestemd.

Een aantal van de advocaten van de privé-rechtszaken heeft gisteren aangekondigd het voorstel af te wijzen en noemen het akkoord ,,pathetisch en een douceurtje'' voor Microsoft, dat geen schuld bekent. Het akkoord zou vandaag beoordeeld worden door een rechter in Baltimore die het gezag heeft om de overeenkomst algemeen bindend te verklaren.

Microsoft gaat volgens het plan software als Windows XP en Office en 1 miljoen computers aanbieden aan 12.500 basisscholen in arme wijken in de Verenigde Staten. Ook worden docenten bijgeschoold. Het programma gaat vijf jaar duren en zal Microsoft volgens voorlopige cijfers na belastingen zo'n 375 miljoen dollar gaan kosten. Ook de advocaten van de klagers zullen door Microsoft betaald worden.

De donatie is voorgesteld door de advocaten van de klagers toen duidelijk werd dat de juridische kosten waarschijnlijk bijna net zo hoog zouden uitkomen als de mogelijke schadevergoeding. In plaats van een tegoedbon van 10 dollar per persoon voor alle 65 miljoen kopers van een pc die teveel hebben betaald voor Microsoftprogramma's, legde advocaat M. Hausfield uit, ,,hadden we de kans om een echt goed doel te vinden''. De taak om de macht van Microsoft aan banden te leggen berust volgens Hausfield bij de overheid.

Microsoft kan het bedrag eenvoudig betalen. Het bedrijf heeft 36 miljard dollar in kas.