Maleisië in rouw na dood van koning

Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, de 75-jarige koning van Maleisië, is vanmorgen overleden als gevolg van een hartverlamming. Minister-president Mahathir Mohamad maakte dit vandaag bekend in een televisietoespraak. Hij heeft een zevendaagse periode van nationale rouw afgekondigd.

De voornamelijk ceremoniële functie van koning, of Yang di-Pertuan Agong, wordt in Maleisië bij toerbeurt vervuld. Sinds Maleisië in 1957 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, lossen de hoofden van de negen Maleisische deelstaten elkaar elke vijf jaar als zodanig af. Sultan Salahuddin was sinds 1960 sultan van de centraal gelegen deelstaat Selangor en werd in september 1999 tot elfde koning gekroond.

De koning heeft de afgelopen twee maanden in een ziekenhuis in Singapore doorgebracht, waar een pacemaker werd ingebracht. Zondag keerde hij in kritieke toestand terug in Maleisië. Sindsdien lang hij aan een beademingsapparaat. Gisteren begreep de bevolking van Maleisië dat hun populaire monarch niet lang meer te leven had, toen berichten in de krant verschenen dat 27 specialisten zich met de gezondheid van de koning bezig hielden en dat zijn 45 jaar jongere (vierde) vrouw koningin Tuanku Siti Aishah dag en nacht aan zijn bed zat.

Premier Mahathir ging vandaag naar het sterfbed van de koning, waarna hij diens dood bekend maakte. De eveneens 75-jarige Mahathir, die Maleisië nu twintig jaar met stevige hand leidt, heeft er aan het begin van zijn bewind voor gezorgd dat de constitutionele macht van de negen vorsten van de deelstaten aanzienlijk werd beknot. Mahathir maakte onder andere een einde aan hun juridische onschendbaarheid.