KPN op verlies na bericht over nieuwe emissie

KPN was vanochtend de verliezer van de Amsterdamse AEX-index. Het door schulden geplaagde telecomconcern maakte vanochtend bekend voor 5 miljard euro aan nieuwe aandelen te gaan uitgeven. De huidige aandeelhouders van KPN krijgen korting op de nieuwe waardepapieren.

Het aandeel KPN ging direct na de bekendmaking met 6 procent naar beneden. Rond het middaguur was die daling teruggebracht tot een min van 3,3 procent tot een koers van 5,82 euro.

KPN Qwest, deels eigendom van KPN, maakte een tegengestelde ontwikkeling door. Het technologiefonds won 3,3 procent, tot een hoogte van 8,30 euro. De concerntop van KPN wilde vanochtend niet uitsluiten dat het in de toekomst zijn aandeel in KPN Qwest verder zal terugbrengen.

Telecomfonds Versatel leverde in reactie op de KPN-berichten ook flink in. Het fonds stond op een min van 3,7 procent. Dat verlies was ook een reactie van beleggers op de herweging van fondsen die Euronext bekend maakte. Daaruit blijkt dat Versatel en kabelaar UPC volgend jaar uit de AEX-index dreigen te verdwijnen. De financiële positie van UPC is zó slecht, dat een midkap-notering er niet eens meer in zit. Het fonds werd vorige week ter waarschuwing aan beleggers al op het zogenoemde strafbankje van de beurs geplaatst.

De plaatsen van de kabelaars Versatel en UPC worden waarschijnlijk ingenomen door de Brits-Nederlandse IT-consultant CMG en het effectenhuis Van der Moolen. Deze twee bedrijven hebben nu nog een notering in de Midkap-index en stonden vanochtend beide op verlies.

Naast KPN zelf en Versatel leken de andere fondsen in de AEX-index zich maar weinig van de claimemissie van KPN aan te trekken. De AEX won 0,4 procent tot 503 punten, en herstelde zich daarmee weer van de gisteren geboekte verliezen.

De operationele nettowinst van ING is in de eerste negen maanden van dit jaar gestegen met 8,4 procent naar 3,3 miljard euro (6,6 miljard gulden). De bank-verzekeraar blijft bij de verwachting dat de winst per aandeel dit jaar met 5 procent zal stijgen. In de eerste drie kwartalen kwam deze winst 7,5 procent hoger uit dan in 2000. Daarmee deed ING het beter dan analisten hadden verwacht. Dat vertaalde zich in een koersstijging van iets minder dan 1 procent rond het middaguur. Andere financiële waarden zoals Aegon, Fortis en ABN Amro stonden ook op een kleine winst.

In New York stonden zowel de Dow Jones-index (min 0,8 procent) als de Nasdaq (min 2,8 procent) op verlies. Dat was een correcie op de koersstijgingen van de afgelopen weken. De militaire successen in Afghanistan hadden grote verwachtingen gewekt op de beurs en beleggers verleid tot grote aankopen. In minder dan twee maanden waren hierdoor de Dow en Nasdaq gestegen met respectievelijk 21 procent en 36 procent.

De Grote Europese beurzen in Parijs en Frankfurt gingen in de Amerikaanse verliezen mee. Olie-aande;en deden hun best de beurzen omhoog te trekken. In Londen lukte dat. BP profiteerden van het nieuws dat Noorwegen en Rusland mogelijk toch hun productie gaan beperken. TotalFinaElf steeg ook, maar de Franse CAC-40 verloor 0,5 procent.

In Tokio won de Nikkei vandaag 0,8 procent tot 10.661 punten, met de banken op verlies.