KPN op glad informatiepad

Vanochtend om 4.00 uur gingen ze al de deur uit: de persberichten waarin KPN alsnog een miljardenemissie aankondigt en de kwartaalresultaten vervroegd naar buiten brengt.

De slagvaardigheid steekt schril af tegen de apathie van een half jaar eerder. Toen liet het bestuur van KPN de markten wekenlang speculeren op een `claimemissie' waarbij nieuwe aandelen tegen de helft van de beurskoers de deur uit zouden gaan. Met die speculaties werd de koers in recordtempo gehalveerd waardoor het scenario vanzelf niet meer uitvoerbaar was: 50 procent korting op een gehalveerd aandeel maakt een kwart. Daarmee kwamen de sommetjes niet rond. De nieuwe topman Ad Scheepbouwer laat dat geen tweede keer gebeuren. Voordat de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend de gelegenheid kreeg om — net als een half jaar geleden — als eerste melding te maken van het nieuwe reddingsplan, waren de persberichten al over de wereld verspreid.

Ook met de kwartaalcijfers toont KPN zich onder de nieuwe bestuursvoorzitter voortvarender dan ooit. Vanochtend zijn de cijfers vijf dagen eerder naar buiten gebracht dan gepland. En het oogt niet eens als een haastklus: in 32 pagina's geeft KPN een bovengemiddeld inzicht in zijn financiële reilen en zeilen.

Scheepbouwer heeft in zijn korte periode als bestuursvoorzitter van KPN echter ook al het nodige goed te maken met het informeren van de markt. De communicatie over een zojuist afgesloten miljardenkrediet verloopt uiterst curieus. Er circuleren inmiddels twee persberichten waarin een toelichting wordt gegeven op het krediet van 2,5 miljard euro. De eis van de banken dat KPN zijn vaste netwerk niet mag verkopen en dient te voldoen aan een reeks financiële eisen staat alleen in de langste versie. Dat lijkt koersgevoelige informatie waarover de marktpartijen gelijktijdig moeten worden geïnformeerd om voorkennis te voorkomen. KPN heeft dat niet gedaan. Sterker, KPN heeft nooit een persbericht uitgegeven. Dat hebben `de banken' gedaan die op hun beurt geen verklaring hebben voor de twee versies en naar elkaar wijzen als naar de boodschapper wordt gevraagd. De koers van KPN verloor eerder deze week 14 procent, nadat de bankvoorwaarden naar de markt doorsijpelden. Ondertussen missen de twee koersgevoelige berichten nog steeds een afzender.

Scheepbouwer baarde eerder opzien met zijn omzetwaarschuwing in de zijlijn van een persbijeenkomst. KPN heeft de markt hier evenmin met een persbericht over geïnformeerd. Kijkend naar het beroep dat het concern momenteel op de financiële markten doet is dat een risicovolle communicatie.

    • Jeroen Wester