Internationale hulp herstel Afghanistan

Ruim twintig landen, de Europese Unie, de Wereldbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank hebben gisteren in Washington financiële hulp beloofd voor de wederopbouw van Afghanistan. De kosten voor het herstel van het land kunnen oplopen tot meer dan 30 miljard dollar.

De hulp, te vergelijken met de Marshall-hulp voor Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, moet leiden tot onder meer het herstel van de landbouw, de terugkeer van vluchtelingen en het opruimen van mijnen. Daarna moet ook de infrastructuur van het land worden opgebouwd.

Het bedrag van 30 miljard dollar is een schatting, gebaseerd op donorhulp aan Mozambique. Dat land, met 17 miljoen inwoners, kreeg van 1992 tot 1998 6,5 miljard dollar. Afghanistan heeft 28,8 miljoen inwoners en de hulp zal naar verwachting gedurende acht jaar moeten worden gegeven.

Financiële instellingen komen dinsdag in Pakistan bijeen om de plannen uit te werken. In januari moet in Japan een algemene donorconferentie worden gehouden.

De blauwdruk voor de donorhulp wordt gemaakt omdat volgens VN-functionarissen landen nu sneller bereid zijn geld te geven en zogenoemde donormoeheid nog niet is ingetreden. ,,We moeten zo snel mogelijk handelen'', aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. ,,We hebben een enorme plicht, niet alleen de VS, maar ook de internationale gemeenschap, om de Afghanen niet in de steek te laten en niet weg te lopen zoals in het verleden wel gebeurde.''