Intendant en Fine willen remakes bevorderen

De intendant van het Nederlands Fonds voor de Film, Jean van de Velde, en de investeringsfaciliteit Fine BV willen samen bevorderen dat scenario's van succesvolle buitenlandse films bewerkt worden voor de Nederlandse markt. Gedacht wordt aan met name Noord-Europese films met universele thema's, gemaakt voor een redelijk budget, die in eigen land een groot publiek wisten te boeien. Nederlandse schrijvers, regisseurs en producenten worden uitgenodigd ze geschikt te maken voor een Nederlandse 'verbeelding'. Tijdens een openbare bijeenkomst morgen in het Ketelhuis in Amsterdam (15.30u) worden vier voorbeelden gepresenteerd van films die Van de Velde geschikt acht om in het Nederlands over te maken. Het gaat om de Duitse producties 14 Tage lebenslänglich (Roland Suso Richter, 1997) en Sex oder Liebe (Christoph Schrewe, 2000), de Zweedse film Gossip (Colin Nutley, 2000) en de Thaise productie over een travestieten-volleybalteam The Iron Ladies (Youngyooth Thongkonthun, 2000). Vorig jaar beleefde een Belgische remake van Van de Velde's eigen voetbalfilm All Stars onder de titel Team Spirit groot succes in Vlaanderen. Er wordt gewerkt aan een Duitse versie.