Hoesten

Bij de apotheek. Een vrouw van begin zestig staat op samenzweerderige toon met de vrouw achter de balie te praten. ,,Ik heb ze laatst geprobeerd, en het beviel uitstekend. Het zat in zo'n klein zakje.''

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Waar zou het over gaan? Hoestbonbons, een keelspray, zuigtabletten?

,,Het zat opgevouwen in zo'n klein zakje, heel plat'', legt de klant nog eens uit.

De verkoopster loopt weg. Dan keert ze terug met een pakje minimaandverband tegen urineverlies. De klant begint te stralen. ,,Zie je wel, die bedoel ik nou! Die zijn tenminste niet zo groot'', licht de vrouw toe. ,,Wordt dat vergoed door het ziekenfonds?''

De verkoopster antwoordt: ,,Alleen als het chronisch is.''

,,O nee hoor'', zegt de vrouw, ,,het is alleen als ik moet hoesten.''

    • Annelies Kruse