Guggenheim New York in de problemen

Het Guggenheim Museum in New York is door de gevolgen van de terroristische aanslagen zo zwaar getroffen dat het twintig procent van zijn medewerkers moet ontslaan.

Tachtig van de vierhonderd medewerkers worden aanstaande vrijdag naar huis gestuurd. De dependance van het museum in Soho sluit eind dit jaar. Tentoonstellingen gewijd aan Kasimir Malevitsj en Matthew Barney zijn uitgesteld. De door Frank Gehry ontworpen uitbreiding van het museum in het zuiden van Manhattan is opgeschort, evenals het plan voor een vestiging in Brazilië. De onlangs voor twintig miljoen dollar in gebruik genomen website wordt wellicht gesloten. Dit meldt The New York Times.

Het aantal bezoekers van het Guggenheim is na 11 september met zestig procent afgenomen en de inkomsten zijn gehalveerd. Het Guggenheim is zwaarder getroffen dan andere New Yorkse culturele instellingen omdat het voor zijn inkomsten afhankelijker is van entreegelden. Nu toeristen, gewoonlijk goed voor vijftig procent van het miljoen mensen dat het museum elk jaar bezoekt, New York mijden, is het museum in de problemen gekomen.

Volgens ingewijden is de zwakke financiële positie van het museum echter ook te wijten aan het onorthodoxe optreden van directeur Thomas Krens. Hij breidde het Guggenheim imperium, dat al een vestiging bezat in Venetië, in het huis van oprichtster Peggy Guggenheim, uit met opzienbarende vestigingen in Bilbao, Berlijn en onlangs in Las Vegas. Langs deze vestigingen liet Krens omstreden tentoonstellingen reizen van motorfietsen en kleding van de Italiaanse ontwerper Armani, die eerder vijftien miljoen dollar aan het Guggenheim schonk.

Ingewijden beschrijven de financiële constructie van het Guggenheim imperium als een kaartenhuis, dat tijdens een recessie makkelijk in elkaar stort. Meer dan andere musea zou het Guggenheim schenkingen van particuliere gebruiken om lopende zaken te betalen en interen op zijn eigen kapitaal.

Volgens woordvoerders in Bilbao en Berlijn hebben de problemen in New York voorlopig geen gevolgen van de Europese vestigingen van het imperium.