Foto's niet voor suikerzakje

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft gisteren de officiële staatsiefoto's van kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta gepresenteerd. De achttien foto's (te zien via www. koninklijkhuis.nl) zijn gemaakt door Bart Marijnen, zoon van oud-premier Marijnen.

Ruud Taal, fotograaf en voorzitter van de Fotografenfederatie, noemt het opmerkelijk dat de foto's op meerdere lokaties werden gemaakt (onder andere op de sofa, in de tuin, in een paleisgang). Het Koninklijk Huis liet zich in het verleden meerdere malen in de tuin van Paleis Huis ten Bosch fotograferen. Alleen bij slecht weer werd naar binnen uitgeweken

Het bureau Picture Report van Marijnen verzorgde eerder de officiële fotoreportage van het huwelijk van Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst. Op basis van die foto's zijn zij uitgenodigd de fotoreportage van Willem-Alexander en Máxima te maken.

Taal zegt dat de RVD goed in de gaten houdt dat een fotograaf slechts één of twee keer een dergelijke opdracht krijgt. De functie van hoffotograaf bestaat in Nederland officiëel niet en dat wil men graag zo houden. De Haagse fotograaf Max Koot benaderde nog het meest de omschrijving. Twintig jaar lang fotografeerde hij koninklijke huwelijken, verlovingen en geboortes.

De eer om de staatsieportretten te maken ,,valt te kapitaliseren'', volgens fotograaf Ruud Taal. Meestal wordt namelijk het publikatierecht voor veel geld door de RVD afgekocht bij de fotograaf. Op deze manier hoopt de RVD het oneigenlijk gebruik van de foto's, op suikerzakjes bijvoorbeeld, zoveel mogelijk binnen de perken te houden.