FC Barcelona veel te sterk voor Liverpool

FC Barcelona heeft Liverpool gisteravond voor eigen publiek naar een kansloze 3-1 nederlaag gespeeld. In een andere poule van de Champions League verspeelde Manchester een 1-0 voorsprong tegen Bayern.

Op Anfield Road stelde Liverpool zijn supporters teleur in de eerste wedstrijd van de tweede ronde. De koploper in de Premier League won vorig seizoen de UEFA Cup, onder andere na een zege op Barcelona. Op het hoogste, internationale niveau kwamen The Reds techniek en snelheid tekort. Tegenover het saaie, degelijke rondspelen van Liverpool stond het flitsende, afwisselende combinatievoetbal van Barcelona.

De Engelsen kwamen door een fraaie goal van Owen nog wel op voorsprong. De spits van het Engelse elftal maakte gebruik van het gebrek aan startsnelheid bij Frank de Boer. De gelijkmaker van Kluivert, vlak voor rust op de rand van buitenspel, betekende de ommekeer in de wedstrijd. Hij verraste doelman Dudek met een volley.

Kluivert leed daarvoor vaak balverlies als aanvallende middenvelder. Hij leefde op, toen zijn landgenoot Overmars halverwege de eerste helft was ingevallen voor de geblesseerde Luis Enrique. Overmars was aan de linkerkant een plaag voor de trage verdedigers van Liverpool die ook in de luren werden gelegd door de balvaardige Braziliaan Rivaldo.

In het begin van de tweede helft miste Owen nog een open kans. Zijn inzet ging centimeters naast het Spaanse doel. In het resterende half uur bepaalde Barcelona het tempo in de wedstrijd. Met razendsnel one-touch-football werd Liverpool vernederd. Het kwaliteitsverschil was zo groot, dat veel fans tegen de Engelse gewoonte in voortijdig het stadion verlieten. Zij zagen niet hoe het Braziliaanse talent Rochembach scoorde met een effectvol afstandsschot. Overmars ontliep even later de buitenspelval en passeerde Dudek met een handige schijnbeweging.

Frank de Boer speelde gisteravond zijn honderdste Europa-Cupduel. Vijf spelers zijn hem voorgegaan: Matthäus, Bergomi, Clemence, Maldini en Sanchis. De Italiaan Bergomo speelde in het shirt van Internazionale 117 Europese bekerwedstrijden. De 31-jarige De Boer, die eerder voor Ajax speelde, verwacht dat hij het record kan verbeteren.

Titelhouder Bayern München voorkwam in de slotfase een thuisnederlaag tegen Manchester United. De Engelse kampioen was in een saaie wedstrijd in de tweede helft op voorsprong gekomen door een doelpunt van de Nederlandse aanvaller Van Nistelrooy. Hij had de bal voor het intikken na een voorzet vanaf de zijkant. Het slotoffensief van Bayern sorteerde onverwacht succes. De Braziliaan Sergio zorgde voor de 1-1 eindstand, nadat Van Nistelrooy al was vervangen.

Galatasaray verspeelde in blessuretijd een 1-0 voorsprong tegen AS Roma. De Braziliaan Emerson zorgde in Istanbul in de vierde minuut van de extra tijd voor de 1-1 eindstand. De Turken waren in de eerste helft door een treffer van Perez aan de leiding gekomen.

In Porto won Boavista met 1-0 van Nantes. Aanvaller Sánchez maakte het enige doelpunt voor de Portugese ploeg, die zich ten koste van Borussia Dortmund verrassend had geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League.