Fatsoenlijke BBC-seks

Als de BBC een vierdelige serie aankondigt over de geschiedenis van taboes en censuur, is dat in Engeland al gauw een reden voor gesmiespel. De gedachte dat de staatsomroep (met geld van de belastingbetalers!) een goedkoop excuus heeft gevonden om seks uit te zenden was voor de boulevardpers de afgelopen weken dan ook volop aanleiding voor hitsige berichten. Niet voor niets slaat het BBC-programmablad Radio Times deze week bij voorbaat een verdedigende toon aan: de serie wordt ,,zo smaakvol mogelijk'' en zal het onderwerp ,,serieus behandelen''.

Taboos, vanaf vanavond op BBC2, behandelt de wijze waarop de Britten gedurende de laatste vijf decennia hebben gereageerd op alles wat met naakt te maken heeft – van de blote vrouwen in het Windmill Theatre in Londen, die vijftig jaar geleden stokstijf stil moesten blijven staan om door de beugel te kunnen, tot de soft porno die nu op sommige satellietkanalen te zien is. De kijker moet zodoende vooraf worden gewaarschuwd: er zal enig naakt te zien zijn. Maar men blijft wel binnen de huidige fatsoensnormen; het geërecteerde orgaan van de blote man die in de eerste aflevering in beeld komt wordt door een warboel van blokjes onzichtbaar gemaakt – dezelfde blokjes die doorgaans dienen om de gezichten te verbergen van lieden die onbekend moeten blijven.

De serie wordt gepresenteerd door Joan Bakewell, die in de jaren zestig model stond voor de toen nog ondenkbare combinatie van sexy en intelligent. In de voorpubliciteit heeft ze de indruk gewekt dat tegenwoordig alles mag en kan. Zelfs zij, die destijds vrijdenkend genoeg was om het in Engeland verboden boek Lady Chatterley's Lover in haar ondergoed verborgen door de douane te smokkelen, blijkt nu te vinden dat het allemaal wel wat ver gaat. Terwijl de BBC tot op de dag van vandaag uit alle films de fucks wegbliept en nog niemand erover piekert om de filmkeuring voor volwassenen maar eens op te heffen – om nog maar te zwijgen van de opwinding die aan deze serie al vooraf is gegaan. Zo vrijgevochten is men daar nu óók weer niet.

Taboos, BBC2, 22.50-23.30u.

    • Henk van Gelder