Dwingend en massief

Wim Bosboom, jarenlang het gezicht van de tv-rubriek Koning Klant en later bekend als TROS-commentator, is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, maar stond intussen te boek als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de Verenigde Senioren Partij die volgend jaar aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer wil meedoen.

Bosboom begon zijn carrière buiten beeld, als cameraman bij het filmbedrijf Cinecentrum dat voor het toenmalige NTS Journaal werkte. In 1960 kwam hij naar de VARA, waar hij vast regisseur werd van de actualiteitenrubriek Achter het nieuws. Eind jaren zestig werd hij populair met de consumentenrubriek Koning Klant, waarvan hij oprichter, eindredacteur en presentator was. Onvervaard trok hij ten strijde tegen het onrecht dat `de gewone man' werd aangedaan door malafide fabrikanten, onbetrouwbare autodealers, verzekeringsmaatschappijen die zich achter de kleine lettertjes verscholen, en andere misstanden. Door zijn massieve gestalte en dwingende voordracht werd hij een autoriteit, die mede het gezicht van de VARA bepaalde.

In de jaren zeventig was Wim Bosboom ook medepresentator van het politieke radioprogramma In de rooie haan, waar hij met groot genoegen doortastende vragen stelde aan gezagsdragers. Achter de schermen ergerde hij zich echter steeds meer aan de democratiseringsgolf die de VARA begon lam te leggen. Als sociaal-democraat van de oude stempel voelde Bosboom zich in dit nieuwe, zijns inziens modieuze links allerminst thuis. Hij baarde in 1980 opzien door naar de TROS over te stappen, en daar op sardonische toon aan toe te voegen dat hij nu bij de `grootste arbeidersomroep van Nederland' werkte.

Ook bij de TROS begon Bosboom met een consumentenrubriek, die hij Kieskeurig noemde. Later wendde hij zich nog verder van het linkse gedachtengoed af door, achter een schrijftafel gezeten, geharnaste commentaren van Elsevier-columnist Nic. van Rossum uit te spreken onder het motto Dat wilden we even kwijt.

Gerectificeerd

Koning Klant

In de necrologie van Wim Bosboom (in de krant van woensdag 21 november, pagina 2) is vermeld dat hij ook oprichter was van de tv-rubriek Koning Klant. Dit programma werd echter in 1964 opgezet door Gerrit Schilder en vijf jaar later door Bosboom overgenomen.

    • Henk van Gelder