China maakt goedkope aidsremmer

Twee Chinese farmaceutische bedrijven hebben vorige week aangekondigd dat ze goedkope medicijnen tegen aids willen gaan produceren voor de Chinese markt. Momenteel worden deze medicijnen gemaakt door een beperkt aantal farmaceutische multinationals die de geneesmiddelen internationaal hebben gepatenteerd. Productie in China van generieke aidsremmers zou een inbreuk op dat patentrecht betekenen.

Volgens schattingen van de Chinese overheid telt het land momenteel ongeveer 600.000 mensen die met het aids-virus besmet zijn. Unaids, de organisatie die de aidsprogramma's van de VN en de Wereldbank coördineert, schat dat het aantal seropositieven in China eind dit jaar meer dan een miljoen mensen zal bedragen. Dat aantal loopt op tot tien miljoen in 2010 als de overheid niet afdoende maatregelen treft.

Het bedrijf Desano in Shanghai verwacht begin volgend jaar toestemming voor productie te krijgen van de Chinese overheid. Dat meldde het bedrijf vorige week in het kader van de eerste conferentie over aids die ooit in China werd gehouden. ,,Het ziet er heel hoopvol uit'', zegt Li Jinliang, de assistent-manager van Desano. ,,De overheid staat achter de productie omdat die ten goede komt aan talloze binnenlandse patiënten.''

Momenteel is de Chinese overheid nog in onderhandeling met de buitenlandse patenthouders over goedkopere levering van de medicijnen. China is deze maand toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO, en aarzelt om meteen al een conflict uit te lokken door het negeren van de internationale patenten.

Als de onderhandelingen mislukken, ligt productie in China echter voor de hand. Dat zou een grote sprong vooruit betekenen voor hiv-patiënten voor wie de huidige medicijnen onbetaalbaar zijn.