CBS: vertrouwen van consument stabiliseert

Het vertrouwen van de consument in de Nederlandse economie is voor het eerst sinds december vorig jaar niet verder afgenomen. Consumenten waren in de eerste twee weken van november nog even somber als een maand eerder. Ook de bereidheid om geld uit geven was gelijk aan de bereidheid een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het vandaag verschenen persbericht over het consumentenvertrouwen.

De verwachting van Nederlanders over de economie blijft ,,sterk negatief''. Nog steeds denkt ruim 60 procent van de ondervraagden dat het het komende jaar economisch slechter zal gaan. Toch blijven consumenten positief over hun eigen financiële mogelijkheden. Zo'n 60 procent van de huishoudens zegt dat ze aan het einde van de maand geld over houden.

Het vertrouwen van de Nederlandse producent is in oktober licht gedaald ten opzichte van de maand ervoor en staat nu op min 5,2, eenzelfde cijfer als eind 1993 toen de industrie zich herstelde van twee slechte jaren. Producenten vinden onder andere dat hun voorraden te veel oplopen.