Buitenlanders protesteren in China

Gisteren zijn op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking vijfendertig buitenlanders opgepakt die demonstreerden tegen de onderdrukking van de Falungong-beweging in China.

Het is de eerste keer dat een demonstratie van de Falungong uitsluitend uit buitenlandse deelnemers bestond. Het officiële Chinese persbureau meldde dat de demonstranten opdracht hadden gekregen om China ,,binnen een bepaalde termijn'' te verlaten. Die termijn werd niet gespecificeerd. Een deel van hen is inmiddels op het vliegtuig gezet.

De demonstranten, die zich aanvankelijk voordeden als toeristen, gingen zitten, sloten hun ogen en vouwden hun handen als in gebed. Anderen rolden meegenomen Falungong-spandoeken uit. Sommigen riepen daarbij in het Chinees ,,ban het kwaad uit''. Vrijwel onmiddellijk omsingelden politiewagens de demonstranten, die door agenten in uniform werden weggevoerd. Of daarbij geweld werd gebruikt is niet bekend. Een woordvoerder van de Falungong in Frankrijk zei in gesprek met het Franse persbureau AFP dat hij gebeld was door een van de demonstranten op het Plein. Volgens de woordvoerder heeft de politie op de demonstranten ingeslagen. Andere bronnen melden juist dat de politie bij de arrestaties afzag van het gebruik van geweld.

De protestacties van de Falungong, een in China verboden religieuze beweging die streeft naar een betere gezondheid van haar leden en naar een betere wereld, waren de laatste maanden juist geluwd. Deels komt dat door strengere veiligheidsmaatregelen op het Plein van de Hemelse Vrede, deels doordat de volgelingen van de beweging aan strenge vervolging blootstaan. Velen zitten gevangen. Een deel van hen heeft de beweging inmiddels onder druk van de Chinese autoriteiten in het openbaar afgezworen.

De Engelstalige staatskrant China Daily kopte daarom met ,,Buitenlanders doen Falungong herrijzen".