Alcohol bij chauffeur van ongeluk Gotthard

De vrachtwagenchauffeur die vorige maand een ongeluk veroorzaakte in de Gotthard-tunnel, waarbij elf mensen zijn omgekomen, had gedronken. Bij een onderzoek van het lichaam van de chauffeur hebben pathologen-anatoom sporen van alcohol gevonden. Uit het onderzoek is niet op te maken hoeveel alcohol de man had gebruikt.

De vrachtwagenchauffeur, een 45-jarige Turkse man die reed voor een Belgisch transportbedrijf dat niet over de benodigde vergunningen beschikte, is geïdentificeerd op basis van DNA-onderzoek. Zijn lichaam werd op ruim 300 meter afstand van de vrachtwagen gevonden, vlak bij een nooduitgang. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man, in tegenstelling tot wat Belgische autoriteiten eerder beweerden, wel een geldig rijbewijs had.

Het ongeluk gebeurde doordat de vrachtwagen in de tweebaanstunnel op de linker weghelft belandde en daar tegen een vrachtwagen botste die was beladen met autobanden. De chauffeur van die vrachtwagen is in zijn cabine verbrand. Volgens ooggetuigen was hij al in veiligheid, maar keerde hij terug naar zijn auto, kennelijk om iets te halen. De negen overige slachtoffers zijn om het leven gekomen door het inademen van vergiftigde rook.

De autoriteiten hopen de tunnel in december weer beperkt voor verkeer open te kunnen stellen. Voor vrachtwagens zal de Gotthard echter zeker tot dit voorjaar verboden zijn. Vrachtvervoer is daardoor aangewezen op de San Bernadino-tunnel. Daar zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, nu er zeven keer meer vrachtwagens van de nauwe doorgang gebruikmaken dan normaal.