Acteren met of zonder baard

Morlang, het debuut van Tjebbo Penning, is geïnspireerd op de affaire Van Bemmelen, waarin een echtpaar in een talkshow op de televisie hun zelfmoord aankondigde. Een paar maanden later was de vrouw dood en de man nog in leven. Het is een prachtig uitgangspunt voor een thriller. In Morlang is de montage het belangrijkste middel om het verhaal te vertellen. In de film wordt steeds heen en weer geflitst tussen heden en verleden en het einde blijkt al een paar keer in beeld te zijn geweest voor de kijker beseft dat dit het einde is. De truc vereist toch minder oplettendheid van de kijker dan je zou hopen, want de hoofdpersoon heeft in het verleden een baard en in het heden niet. Het tweede middel dat Penning, inzet is de art direction. Penning vond in Rotterdam een aantal modern-pittoreske locaties waaronder een loft en een galerie voor moderne kunst en in Ierland een paar gewoon pittoreske locaties, zoals een verlaten landhuis en een golfbaan.

Penning bekommerde zich minder om de personages. Geen van de mensen in Morlang is sympathiek, waardoor het moeilijk is je over de uitkomst van het verhaal druk te maken. Ook hun beweegredenen worden weinig zichtbaar. Paul Freeman hoeft in de titelrol weinig meer te doen dan wel of geen baard hebben. Maar deze tekortkomingen zou je ook als verdiensten kunnen zien. Soms benaderen slechte films de waarheid nu eenmaal beter dan goede. Morlang is misschien juist door zijn onvolkomenheden als genrefilm een spiegel van de werkelijkheid, waarin ook niet alle mensen de oppervlakkige psychologische diepgang hebben die een goed geschreven scenario ze toedicht.

Morlang, die werd gemaakt dankzij de inmiddels beruchte cv-constructie, is na Soul Assassin, Down en The Discovery of Heaven de zoveelste Engelstalige Nederlandse film die in korte tijd de bioscoop bereikt. Van genoemde vier is Morlang de geliktste en weerbarstigste.

Morlang. Regie: Regie: Tjebbo Penning. Met: Paul Freeman, Diana Kent, Susan Lynch, Erik van der Donk, Wim Giel. In 9 theaters.