Zimbabwe breidt inbeslagname van landerijen uit

Zimbabwe voert de inbeslagname van grote landerijen die in het bezit zijn van blanke boeren verder op. Die ingreep maakt deel uit van de campagne van president Robert Mugabe om de komende presidentsverkiezingen te winnen. Twee journalisten van het enige onafhankelijke dagblad die zondag werden gearresteerd, zijn gisteren weer vrijgelaten.

Minister van Landbouw Joseph Made kondigde gisteren aan dat alle landerijen die nog niet zijn aangewezen voor herverdeling onder landloze zwarte boeren, aan een maximumomvang worden gebonden. Een boerderij in een vruchtbaar gebied mag niet groter zijn dan 250 hectare, een bedrijf in een schraal gebied moet kleiner zijn dan 2.000 hectare. Landerijen die omvangrijker zijn, worden opgedeeld. De maatregel gaat onmiddellijk in.

De ingreep is bedoeld om te garanderen dat de landbouwproductie ,,nooit meer in handen komt van enkelingen die de grond niet optimaal gebruiken en de natie in gijzeling nemen als het gaat om voedselzekerheid, het scheppen van werkgelegenheid en economische groei'', zei de minister. Volgens hem leidt schaalverkleining tot grotere productiviteit. Maar economen waarschuwden dat die maatregel de landbouwsector nog verder ondermijnt.

Volgens de boerenbond CFU maakt de ingreep deel uit van het regeringsplan om zoveel mogelijke blanke boeren te verjagen. Bijna negentig procent van de landerijen die in het bezit zijn van blanke boeren, wordt al met inbeslagname bedreigd. De regering heeft vorige week aan zo'n duizend boeren laten weten dat ze onmiddellijk met het bewerken van het land moeten stoppen en binnen drie maanden weg moeten zijn.

Spanningen in Zimbabwe zijn de laatste weken sterk opgelopen na de moord op Cain Nkala, een prominente vertegenwoordiger van de regeringspartij Zanu-PF. De regering stelt de opppositiepartij MDC voor die ,,terreurdaad'' verantwoordelijk en heeft al zestien partijleden en een parlementslid gearresteerd. De twee journalisten van het onafhankelijke dagblad Daily News die waren opgepakt, werden ervan beschuldigd dat ze een veiligheidsagent hebben ontvoerd en gemarteld om hem te laten bekennen dat de veiligheidsdienst betrokken was bij de moord op Nakala. Volgens de Daily News dient de arrestatie om publicatie te voorkomen van een artikel waaruit blijkt dat de regering achter de liquidatie zit. De krant was dit jaar al vaker doelwit van arrestaties, verdachtmakingen en intimidatie.